Vállalta, hogy nem fideszes, mennie kellett az önkormányzati cégtől

politika
2016 január 19., 05:07
comments 246
  • Zaveczki Tibor a 2014-es önkormányzati választások előtt a miskolci városüzemeltetési cégnél, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nél dolgozott. A közmunkások munkavezetője volt.
  • 2014 őszén egyéni képviselőjelöltként indult a választáson, az MSZP-Együtt-DK és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület támogatásával, de vesztett.
  • Ezután az önkormányzati cég nem hosszabbított vele szerződést.
  • Tibornak elmagyarázták, hogy ellenzéki szerepvállalása miatt nem dolgozhat tovább. Ezt onnan tudni, hogy telefonjával felvette a beszélgetést.
  • Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, ahol neki adtak igazat.

"Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapítja, hogy (...) a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. kérelmezővel szemben annak politikai véleményével összefüggésben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott"

Így kezdődik a határozat indoklása, amiben félmillió forint bírság megfizetésére kötelezik a miskolci önkormányzati céget. A dokumentum 11 oldalon át nem csak azt részletezi, hogyan veszíti el valaki a megélhetését azért, mert nem fideszes, hanem azt is, hogyan próbált utólag kibújni az önkormányzati cég a felelősség alól.

Tibor hibája, hogy vállaltan ellenzéki volt

Tibor "kirúgásáról" kicsit több, mint egy éve, 2014. novemberében írtunk először.

Lehet, hogy Magyarországon máshol is küldenek el embereket a szakmai munkájuktól függetlenül, a politikai meggyőződésük miatt, de Tibor története abból a szempontból mindenképpen egyedi, hogy itt volt bizonyíték. Felvette ugyanis, mit mondanak neki a munkahelyén.

  • - Azzal követtem el a hibát, hogy én ki is nyilvánítottam, hogy ellenzéki vagyok?

 - Nyilván ez is számít, ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.

  • - Ha nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem fideszes színekben, vagy egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradhattam volna?

- Szerintem igen.

Így alakult a beszélgetés Tibor, és a városüzemeltetési vezető között. Értelmezési vitáknak első ránézésére nem sok helye van.

Tibor és közmunkásokból álló csapata füvet nyírt, gereblyézett, árkokat takarított, fákat ültetett. Egyik sem tűnik klasszikus politikai bizalmi tevékenységnek, amit az ember csak akkor tud rendesen csinálni, ha eléggé fideszes.

Tibort be kell feketíteni

Az első cikkünk megjelenése után a miskolci önkormányzati cég azonnal lépett.

Kevesebb, mint 24 óra alatt kivizsgálták a történteket, és megállapították, hogy minden rendben volt.

Azt írták, hogy a

  • „demokratikus szabadságjogokat senki nem korlátozza Miskolcon”, 
  • és hogy „egyetlen tisztviselő sem folytatott ilyen beszélgetést Zaveczki Tiborral”.

Mármint amilyen a hangfelvételen hallható.

És az önkormányzatnál nem is álltak meg itt.

„A televízióban beszéltek róla, hogy nem vagyok jó munkaerő. Nem elég, hogy elvesztettem a megélhetésemet, de aztán úgy kellett állásinterjúkra mennem, hogy a  csapból is azt folyt, hogy nem dolgozom jól”

– így emlékszik most vissza a 2014-es önkormányzati választást követő időszakra Tibor. Korábban a fizetéséből az édesanyját támogatta, és főiskolára járt. Az állásvesztés miatt hitelt kellett felvennie, hogy folytathassa a tanulást.

Tibornak mégis igaza van

Az egynapos önkormányzati vizsgálat nem győzött meg mindenkit, Tibor és DK az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügyben. Ők egy évig dolgoztak, viszont nekik az jött ki, hogy tényleg politikai véleménye miatt rántották ki Tibor alól a szőnyeget Miskolcon.

A hatóság vizsgálati anyaga részletesen tárgyalja, hogyan vesztette el az állását.

Idézik a hangfelvételről a városüzemeltetési vezetőt, aki szerint szerint a céget „a politika nagymértékben befolyásolja”, és ahogy kifejti Tibornak:

„miután ellenzéki színekben indultál, ezért nem vagy kívánatos”.

Nem kevésbé megdöbbentők azok az érvek, amikkel az önkormányzati cég védeni próbálja magát.

  • Például hogy a városüzemeltetési vezető, akiről a hangfelvétel készült a munkahelyén, munkaidőben csak magánvéleményét fejtette ki.
  • Hogy Tibor egy alkalommal, még 2013-ban rossz helyen jelezte, hogy szabadságra megy, és ezért figyelmeztetést is kapott. Ezzel kapcsolatban a hatóság kiemeli, hogy a figyelmeztetés után 2013 végén Tiborral szerződést hosszabbítottak, így nem valószínű, hogy 2014-ben ezért nem dolgozhatott tovább.
  • Hogy Tiborral azért sem hosszabbítottak 2014. őszén, mert télen nincs annyi munka, nem kellenek munkavezetők. Ehhez képest kilenc, Tiborhoz hasonló munkát végző embert mégis tovább foglalkoztattak.

Tibor azt szeretné, hogy bocsánatot kérjenek tőle

Az önkormányzati cégnek most félmillió forint bírságot kell fizetnie, és honlapjukra kitenni az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését.

„Én azt szeretném, hogy bocsánatot kérjenek tőlem. Miután elküldtek, és megjelent ez az egész, akkor tényleg a tévében, mindenhol arról beszéltek, hogy szabálytalanul dolgoztam. Azt szeretném, hogy akkor most ugyanilyen széles nyilvánosság előtt ismerjék el, hogy mi történt és kérjenek bocsánatot.”

Ezt mondta Tibor. Meg azt is, hogy szeretné, ha az ő története megmutatná másoknak: van értelme kiállni a hatalommal szemben, ha valakit a politikai véleménye miatt hátrány ér.

Kerestük a miskolci önkormányzati céget, hogy mi a véleményük a döntésről, kifizetik-e a bírságot, vagy felülvizsgálatot kérnek. Ha válaszolnak, közöljük.

UPDATE 1506:

Ezt küldte nekünk a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. 

„A hatóság döntésével szemben, a rendelkezésünkre álló törvényes határidőn belül kereseti kérelmet nyújtunk be, a határozat felülvizsgálatára. A folyamatban lévő jogi eljárásra való tekintettel, a kérdésben nem kívánunk véleményt nyilvánítani.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.