Harminc évig titkos alkotmánymódosítás-tervezetet hozott nyilvánosságra Novák Előd

Tbg
politika
2016 január 20., 14:04
comments 766
photo_camera

Novák Előd, a Jobbik képviselője nyilvánosságra hozta azt a javaslatot, amely alapján a kormány módosítaná az alkotmányt, bekerülne a terrorveszély intézménye.

Ez két dolog miatt fontos:

1.) Eddig konkrét szöveget a tervezett alkotmánymódosításról nem lehetett látni

2.) Nem is nagyon akarja a kormány, hogy erről bármit is tudjunk, 30 évig titkos ugyanis maga a javaslat is.

(UPDATE: Bár Novák Előd szerint ennek közzétételéért három év szabadságvesztést is kaphat, mert titkosított anyagról van szó, valójában nem "titkosítottnak" minősül, csak "nem nyilvánosnak". Nem tudjuk azt sem, hogy a teljes előterjesztést hozta-e nyilvánosságra.)

A tervezett alkotmánymódosításról először az Origó írt, miszerint Gulyás Gergely, a Fidesz képviselője beterjesztette azt a Parlament elé, de tartalmáról csak találgatások voltak. Most Novák a kuruc.infó szerverén nyilvánosságra hozta.

Nagyjából egyébként arról van szó, hogy ha 

Ha a kormány terrorveszélyt hirdet, rendeletekkel függeszthetné fel a törvények alkalmazását.

Azaz, ha a kormány kihirdeti a terrorveszélyt, a hatalom tulajdonképpen bármit megcsinálhat jogi következmények nélkül bármivel és bárkivel Magyarországon, ráadásul biztosíték sem nagyon van arra, hogy ez bármilyen módon kontrollálható volna:

„hogy ezzel ne éljenek vissza, az garantálná, hogy az intézkedésekről folyamatosan tájékoztatni kéne a köztársasági elnököt és a parlament állandó bizottságait is.”

- mondta korábban Gulyás Gergely.

Az sem egyértelmű, mit tekint a kormány terrorveszélynek, mint Novák írja:

„egy ipari vagy természeti katasztrófa ténye magáért beszélt, most pedig bemondásra lehetne terrorveszélyt vizionálni (láthattuk már, milyen blöffökre képes a TEK), ráadásul egyszerű kormánydöntéssel, kontroll nélkül, míg a szükségállapot kihirdetéséhez eddig kétharmados országgyűlési felhatalmazás kellett.”

A javaslat, benne a módosítás tervezett szövegével itt található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.