Nem tetszik a minisztereknek Orbán központosítási terve

politika
2016 január 25., 08:42
comments 126

Természetesen pénzről, bővebben nagyon nagyon sok pénzről van szó.

Lázár János a miniszterelnök felkérése alapján a január 20. kormányülésen terjesztette elő a minisztériumi háttérintézmények leépítéséről, illetve beolvasztásáról szóló tervét, amely szerint júliusra 73 minisztériumi háttérintézményt szüntethetnek meg.

Ezek a háttérintézmények mindezidáig saját költségvetéssel működtek, de ami ennél is izgalmasabb és sokak érdekébe vágó:

maguk írhattak ki közbeszerzéseket, függetlenül a minisztériumoktól és a központi akarattól.

Vagyis a papíron Lázárhoz, a valóságban Orbán Viktorhoz köthető terv bizonyos szempontból a magyar közigazgatás simicskátlanításának utolsó lépése lehet. A háttérintézmények beolvasztásával már nem lehet a központ tudta nélkül pályázatokat kiírni és nyerteseket hirdetni.

A múlt heti kormányülésen a Népszabadság értesülései szerint három miniszter is jelezte ellenvéleményét. Balog Zoltán, Seszták Miklós és Pintér Sándor azzal próbáltak érvelni, hogy nem szabad az összes háttérintézményt ugyanabban a logikában kezelni, lennie kell kivételeknek.

A jelek szerint viszont a miniszterelnök pont ezt a fajta kivételezést igyekszik megakadályozni azzal, hogy rendkívül rövid határidőt szabott az átalakításra. A tervezet benyújtása után a konkrét javaslatokat április 15-ig kell elkészítenie a feladattal megbízott Lázár Jánosnak, hogy július 1-ével már az új rendszer indulhasson. (Via Népszabadság. Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.