Putyin korrupt - mondja az amerikai pénzügyminisztérium

külföld
2016 január 25., 17:59
comments 205

Az amerikai pénzügyminisztérium illetékesei régóta vizsgálják Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá közel állók anyagi gyarapodását, és most a BBC kérdéseire össze is foglalták a vizsgálat eredményeit. Ez nagyjából így szól:

Putyin korrupt.

Az USA az Európai Unióval együtt több gazdasági szankciót is életbe léptetett az ukrán válság elmélyülésekor Putyin és már orosz politikai és gazdasági vezetők ellen, de akkor még nem vádolták nyíltan korrupcióval az elnököt. Ez az első ilyen alkalom.

Adam Szubin az amerikai pénzügyminisztérium gazdasági szankciókért felelős vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy az amerikai kormány hosszú évek óta tisztában van azzal, hogy Putyin korrupt.

„Láttuk, ahogyan gazdaggá teszi a barátait és a közeli szövetségeseit, és ahogyan állami eszközökkel kicsinálja azokat, akiket nem tekint a barátainak. Legyen szó az orosz energiavagyonról vagy más állami szerződésekről, mindent azokhoz irányít, akikről azt gondolja, hogy őt fogják szolgálni, és kihagyja az osztozkodásból a többieket. Számomra ez egy korrupt rendszer képe.”

- mondta.

Az amerikai kormány illetékesei eddig nem voltak hajlandóak kamerák előtt beszélni a Putyin elleni korrupciós vádakról. Szubin ugyan most nyilatkozott, de ő sem kommentálta azt, hogy egy 2007-es CIA jelentés szerint Putyin nagyjából 40 milliárd dolláros, azaz mai árfolyamon kb, 11 560 milliárd forintos titkos vagyont halmozott fel.

A hivatalos hírek szerint Putyin csak egy nagyon szerény alapfizetést vesz fel, és a Kreml ragaszkodik is ehhez az állításhoz. 2008-ban Putyin maga válaszolt azokra a hírekre, amik szerint igazából ő a leggazdagabb ember Európában. Azt mondta, hogy ezek a híresztelések annyit érnek, mint a szemét.

„Ezeket a számokat hasraütésseltalálták ki, és most a kis újságaikban maszatolják szét a hírt.”

A BBC azonban más orosz forrásokkal is beszélt Putyin titkos vagyonáról. Dmitrij Szkarga, az orosz Sovcomflot hajójási társaság korábbi vezetője például azt mondta, hogy egyszer személyesen ő felügyelte, ahogyan átadnak Putyinnak egy 35 millió dollár, azaz kb. 10,1 milliárd forint értékű jachtot. Az 57 méter hosszú hajó Roman Abramovics ajándéka volt az elnöknek. Szkarga szerint a jachtot egy offshore-cégen keresztül kapta meg az elnök. Abramovics nem kommentálta az ügyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.