Lesújtó a magyar egészségügy állapota

Egészségügy
2016 január 26., 10:11
comments 186

Elkészült a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI). Miközben a kontinensen átlagosan javultak a mutatók, Magyarország nem lehet büszke az eredményére. 

photo_camera 35-ből Magyarország a 27. Forrás: healthpowerhouse.com

Az EHCI elég sok mindent vizsgál, 6 alindexben összesen 48 mutatót. Ilyen az ellátáshoz való hozzáféres, a kezelések sikeressége, az elérhető szolgáltatások, a megelőzésben tett erőfeszítések, de még a betegjogok, a betegek informáltsága is. Ebben az összehasonlításban lett Magyarország a 35-ből a 27.

A napi.hu szemlézte hosszabban, eredetiben itt hozzáférhető. 

Összesen 578 pontra értékelték a magyar egészségügy 2015-ös teljesítményét. Ez 23 ponttal kevesebb, mint tavaly. Miközben a kontinens átlaga jelentősen javult 2014-hez képest. 

Ami lefelé húzta a magyar teljesítményt:

  • ellátás hozzáférhetősége és a várakozási idő (elérhető maximum 225 pont, megszerzett 125. Tavaly még 163 volt.) Rossz minősítés kapott a CT diagnosztika 7 napon túli elérhetősége, a tervezett műtétek 90 napnál hosszabb és a rákterápiák alkalmazásánál 21 napnál hosszabb várakozási idő.
  • gyógyításnál a maximális 250 pont felét kapta a magyar egészségügy, ez még így is tízzel több, mint tavaly. Gond van a szív- és érrendszeri betegségek halálozási és a rákos megbetegedések túlélési mutatóival. Magas a potenciálisan elvesztegetett évek száma. Rossznak ítélték a multirezisztens kórkozók miatti betegségek kezelési eredményeit és a magas abortusz rátát. 
  • betegjogokban rossul teljesít Magyarország. A 150 pontból 88 pontot kaptunk, tavaly még 96-ot. Csak hat ország van mögöttünk. Gond van a betegszervezetek bevonásával a döntésekbe, hiányolják az ellátók minőségi besorolását, a műhiba biztosításokat és az e-receptet. 
  • hálapénzben csak Albániában rosszabb a helyzet.
  • A hálapénzlista

  • nagyon magas a császáros szülések száma
  • rossz minősítés kaptunk az alkohol és magas vérnyomás megelőzésében is.
  • nem megfelelő az új gyógyszerek, így a rákgyógyszerek és az artritisz kezelésére alkalmas terápiák elérhetősége

Gyógyulási, halálozási mutatók alapján egészségügyi eredmények. A piros a gyenge szolgáltatás, sárga a közepes, zöld a megfelelő.


Pozitívum

Minden országot előzünk a gyerekek átoltottságában. Dicsérik a dohányzás ellen tett lépéseket is, jó pont a méhnyakrák elleni védőoltások miatt. Csökkent a stroke-ban elhunytak száma, a háziorvosi rendszer hozzáférhető és pozitív, hogy a fogorvosi szolgáltatás része a közegészségügyi ellátásnak. 

Hollandia a minta

Az európai listát Hollandia vezeti, az EHCI történetében először léte át ország a 900 pontos határt. Svájc, Norvégia dobogós még. A régiónkból a csehek állnak a legjobban, a 760 pontjuk nagyon messze van a miénktől. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.