Új ötlet: negyedmillió menekült befogadásáért a törökök elviselnék a többieket?

migráció
2016 január 28., 12:25

Folyamatosan megy az ötletelés az EU-ban, hogy mi legyen az idei menekültáradattal. 2015-ben több mint egymillió menekült érkezett az unióba, és minden jel szerint idén még többen jönnének.

Az EU-s elnökséget ebben a félévben vivő Hollandia kormánya most azzal az ötlettel próbálkozik, hogy Törökország fogadja vissza a Görögországba érkező menekülteket. A tengeren át érkező menekülteket visszatoloncolnák, ám ehhez az kell, hogy a törökök fogadják is őket.

A török kormánynak az EU novemberben már megszavazott 3 milliárd euró támogatást, amit az ottani menekültáborokra kellene fordítani, ám az EU azt is elvárja, hogy a törökök szigorítsák a határuk védelmét is. A tervből még semmi sem valósult meg: az EU-s tagállamok nem szedték össze a 3 milliárdot, és Törökország felől jóval több menekült érkezett idén januárban Görögországba, mint tavaly januárban.

Az új holland javaslat szerint az EU évente 250 ezer menekültet átvenne Törökországtól, és ezeket az embereket szervezetten, legálisan áttelepítenék a tagállamokba. Az illegálisan érkezőket pedig visszatoloncolnák Törökországba. 

A javaslatról februárban a holland és a török miniszterelnök találkozóján tárgyalnak. Nagy kérdés, hogy a törökök mit kérnének még, hiszen tavaly 850 ezer menekült kelt át Törökországból az EU-ba, vagyis a 250 ezres európai határ nem tűnik nagyvonalú ajánlatnak.

A terv megvalósításához az is kell, hogy lehetőség szerint az ENSZ, de legalább az EU Törökországot a menekültek számára biztonságos országként ismerje el. 

A holland kormány szerint ha 10 ország elfogadja, hogy befogadjon menekülteket, akkor a terv az EU oldaláról kivitelezhető lesz. Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Németország, Ausztria, Svédország, Belgium, Hollandia és Luxemburg lehetnek ezek az országok. 

A többieknek pénzzel kellene megváltaniuk, ha vonakodnának a befogadástól. Ez várna vélhetően Magyarországra is. 

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.