14. századi kardot fordított ki a traktor a földből Jász-Nagykun megyében

történelem
2016 január 30., 09:53
comments 115

Minden bizonnyal a 14. századból származik az a nehézlovassági kard, amit a jász-nagykun megyei Kengyel határában találtak meg földművesek – mondta az MTI-nek Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze.

photo_camera Lovagok.

Az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő. A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban legalább 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert, mondta a régész. Ezt a fajta kardot egyébként "másfélkezesnek" is mondják, mivel hosszú markolata volt, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni.

A régész elmondta, köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.