A kommentszabadság lenyomta a magyar államot Strasbourgban

TECH
2016 február 02., 10:16

Nagyon fontos, a 444-et, sőt, a 444 valamennyi olvasóját érintő döntés született kedden Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol az Index és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) nyert pert a a magyar állam ellen. Ezentúl az internetes oldalak üzemeltetői

nem tehetőek felelőssé az oldalukon megjelenő kommentek tartalma miatt.

A strasbourgi döntés szerint a magyar bíróságok, sőt, a magyar alkotmánybíróság is megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor korábbi ítéleteikben az oldalak üzemeltetőit tették felelőssé a náluk megjelenő kommentek tartalmáért.

Az ügy még 2010-ben kezdődött, amikor egy kis ingatlanos vállalkozás üzemeltetője feljelentette az Indexet és a MTE-t, mert a vállalkozás viselt dolgairól írt cikkek alatt gyalázkodó kommentek jelentek meg a cégről.

Az Index és az MTE ugyan a kifogásolt kommenteket eltávolították, amint tudomás szereztek róluk, azonban az ingatlanos cég ezzel nem elégedett meg.

Az ügyet tárgyaló magyar bíróságok egymás után adtak igazat az ingatlanos cégnek, így az MTE és az Index számára nem maradt más megoldás, mint a legfelsőbb európai bíróság elé vinni a magyar államot.

A strasbourgi ítélet többek közt azt is kimondta - ahogy az ítéletről először beszámoló Index külön kiemeli -, hogy

az olvasók kommentjei miatt az MTE-t és az Indexet kárhoztató magyar bíróságok döntései akkor lettek volna összhangban az Emberi Jogok európai Egyezményével, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el azonnal a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek.

Az ítélet szerint a magyar bíróságok merev álláspontja olyan felfogást tükröz, ami nem teszi lehetővé a versengő jogok (a személyiségi jog és a véleményszabadsághoz való jog) mérlegelését. Ráadásul szerintük a problémás kommentek ugyan jogsértőek voltak, de nem érték el a gyűlöletbeszéd szintjét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.