Méretes cigányviccek a Corvinus érettségi előkészítőjének feladatsoraiban

oktatás
2016 február 02., 07:23
comments 453

„Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!”

„Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!” 

Ezekkel a cigányviccekkel dekorálta ki a Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő Studium Generale diákszervezet az aktuális emelt szintű trigonometria-feladatsorát. Erről tanúskodik legalábbis az a kép, amit egy diák a Népszabadság szerkesztőségébe juttatott el. 

photo_camera Sinus, cosinus, cigány. Fotó: Népszabadság. 

A legszebb az egészben, hogy még csak nem is a feladatsorba műtötték bele a cigányozást, egyszerűen csak bepasszolták őket a sinus-egyenletek alá.

A lap megkereste az intézményt, hogy mondjanak erre valamit, de elsőre annyi választ kaptak, hogy az egész vezetőség síelni ment, így csak egy hét múlva tudnak foglalkozni az üggyel. Aztán végül egy Facebook-üzenetre reagáltak a diákszervezet vezetői, akik azt írták:

 „Teljes mértékben megdöbbenve olvastuk üzenetét, miszerint egy bizonyos emelt szintű matematika-feladatsorunk rasszista vicceket tartalmazott. Értékeinkkel szöges ellentétben áll bármilyen rasszista gondolat, viselkedés, illetve megnyilvánulás, hiszen a társadalmi felelősségvállalás jegyében küzdünk nap mint nap az esélyegyenlőségért teljes egészében ingyenes oktatásunkkal, kurzusainkkal. Természetesen azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el, hogy mielőbb tájékozódhassunk az említett feladatsorról. A szóban forgó vizsgálat lezártáig pontos információval nem tudunk szolgálni."

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.