Index: Leváltják Czunyinét

POLITIKA
2016 február 06., 10:15
comments 225

Az Index úgy tudja, menesztik Czunyiné Bertalan Juditot a köznevelési államtitkári posztról. A lap szerint helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kerül. Czunyinénak pedig keresnek majd egy másik feladatot.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi akkori köznevelésért felelős államtitkára diákokkal együtt megkóstolja az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án.
photo_camera Czunyiné Bertalan Judit - Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Czunyinétől azt várták, hogy rendbe teszi mindazt, ami Hoffmann Rózsának nem sikerült. Bár részsikerei voltak, de a KLIK továbbra is úszik az adósságokban, a közoktatás központosítása és túlzott bürokratizálódása pedig a pedagógusok és a szülők agyára megy, és éppen a mostani pedagógustiltakozások jelzik, hogy ez akár politikai kockázatokkal is járhat a Fidesz számára.

Tavaly tavasszal Orbán Viktor a Bibó István Szakkollégiumban még kiemelte Czunyiné teljesítményét. Akkor azt mondta :

„Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele."

Ezzel szemben az EMMI háttérintézményének, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek lesújtó véleménye volt arról, milyen eredménnyel sikerült megvalósítani az iskolák államosítását. Szerintük a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik. 

UPDATE: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton bejelentette, hogy leváltják Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt. Feladatait Palkovics László felsőoktatási államtitkár veszi át, aki ezentúl oktatási államtitkár lesz. Czunyiné pedig a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként dolgozik tovább. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.