Ha az állam igazán ki akarna cseszni a bűnözőkkel, akkor visszavonná a nagy címletű bankjegyeket

gazdaság
2016 február 08., 15:05
comments 132

A Standard Chartered Bank korábbi vezetője, Peter Sands szerint ha megszüntetnék az olyan nagy címletű bankjegyeket, mint az 500 eurós vagy a 100 dolláros, a svájci 1000 frankos, azzal jelentősen meg lehetne nehezíteni a bűnözők, terroristák, adócsalók és korrupt politikusok dolgát.

A Harvard Kennedy School oldalán megjelent tanulmányában Sands azzal érvelt, hogy ha nem tudnák használni ezeket a bankjegyeket az törvénytelen ügyleteknél, az sokkal többe kerülne a bűnözőknek és megnőne a lebukás esélye is.

photo_camera

Számításai szerint a világon évente 2 trillió dollár megy át a bűnözők kezén. Különböző korrupciós ügyletek során pedig további 1 trillió dollár cserélhet gazdát. Ugyanakkor a hatóságok ennek csak 1 százalékát tudják lefoglalni.

Sands szerint a nagy címletű bankjegyek kis szerepet játszanak a legális gazdaságban, de annál nagyobb jelentőségük van az alvilágban. Megjegyezte, mennyire vicces, hogy ezt épp az állam biztosítja nekik. (via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.