Orosz mérnökök segíthetik Aszad és az Iszlám Állam gázüzletét

külföld
2016 február 11., 08:56
comments 57

Bár elvileg Aszad elnök seregei és az orosz szövetségeseik háborúban állnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, azért lehetnek szempontok, amik felülírják ezt a konfliktust. A Foreign Policy most arról ír, hogy van egy gázmező Szíria északi részén, amit ugyan a dzsihadista terroristák ellenőriznek, de erős bizonyítékok utalnak arra, hogy a szír rezsim is részt vesz a fenntartásában.

Török hivatalnokok és szíriai felkelők szerint ráadásul itt működik együtt az ISIS és egy Putyinhoz köthető orosz energetikai vállalat is. 

Az Iszlám Állam kvázi fővárásnak, Rakkának a közelében fekvő Tuweinan mező a legnagyobb hasonló üzem Szíriában. Egy orosz vállalat, a Stroytransgaz emelte, aminek tulajdonosa, Gennady Timchenko Putyin közeli szövetségesének számít. 

A szír kormány 2007-ben bízta meg az oroszokat, hogy építsék meg az infrastruktúrát, amihez bevontak egy alvállalkozót, a szír-orosz üzletember George Haswani vezette Hesco-t. Hawsanit már szankcionálta az amerikai kormány is, mert a vád szerint az ISIS és az Aszad rezsim közötti olajüzleteknél segédkezett, igaz, ezt ő végig tagadta. 

Az épülő gázmezőt szíriai felkelők az al-Kaida közeli al-Nusra Front segítségével foglalták el 2013 elején. Ekkor beszámolók szerint az orosz mérnökök mind elmenekültek a térségből, csak szíriai munkások maradtak ott. 

Az Iszlám Állam 2014 elején vette át az irányítást, egy vezető török hivatalnok szerint az elfoglalás után pedig a Stroytransgaz a Hesco-n keresztül folytathatta az építkezést az ISIS engedélyével. Elmondása szerint ekkor ismét orosz mérnökök dolgoztak az üzemnél. 

Hasonló információk jelentek meg egy szír állami lapban, a Tishreen-ben. Amikor 2014 januárjában az ISIS elfoglalta az üzemet, arról jelent meg cikk, hogy az oroszok már nyolcvan százalékával kész voltak az építkezéssel, és arra lehet számítani, hogy még az év során átadják a mezőt. Arról nem esett szó az állami lap cikkében, hogy a területet azóta már az ISIS ellenőrzi. 

Londoni információk szerint a kitermelés 2015-ben indult meg teljes kapacitással. A kitermelt földgáz egy része az aleppói erőműbe megy tovább, ami az ISIS védelme alatt működik, a maradékot pedig Homsz és Damaszkusz felé továbbítják. 

A felkelőkoalíció egyik vezetője, Abu Khalid szerint az üzemben még mindig dolgoznak orosz mérnökök, és Haswani egy olyan megállapodást kötött az ISIS-szel és a rezsimmel, ami minden félnek kedvező volt. 

Haswani korábban tagadta, hogy közvetítő lett volna az ISIS és Aszad között olajügyekben, ugyanakkor azt soha nem cáfolta, hogy a Hesco folytatta az üzem felépítését az ISIS megjelenése után is. 

A Financial Times 2015 októberében írt a megállapodásról, aminek értelmében kitermelt földgázt úgy osztották fel, hogy 50 megawatt járt az aszadi rezsimnek, 70 megawatt pedig a terrorszervezetnek. A Hesco pedig havi ötvenezer dollár védelmi pénzt is fizetett az ISIS-nek. (FP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.