Az EU-s pénzügyminisztereknek elegük van az 500 eurós bankjegyből

gazdaság
2016 február 12., 19:01
comments 95

Az 500 eurós az egyik legértékesebb, jelenleg létező bankjegy az egész világon. Mai középárfolyamon számolva egy 500 eurós 154 800 forintot ér. Elég életszerűtlen, hogy valaki ezzel fizessen egy brüsszeli, párizsi, madridi, rigai vagy akár pozsonyi kisboltban. Nem is fizet vele senki, 500 eurósokkal a pénzügyi felmérések szerint a mindennapi forgalomban alig találkozni, pedig igazából baromi sok van belőle forgalomban. Az Europol szerint az 500 eurósok adják a forgalomban lévő euróbankjegyek harmadát. Ezt így elég nehéz elhinni, de tényleg ezt írja a Guardian.

Az uniós rendőrségek szerint a bankjegy inkább csak a bűnözőknek segít a pénzmosásban, és egyszerűsíti a törvényellenes ügyekkel kapcsolatos, titkolni kívánt tranzakciókat.

Franciaországban például a 2015-ös terrortámadások után nagyon figyelnek a készpénzes tranzakciókra, mert a rendőrség szerint a Charlie Hebdo és a kóserbolt elleni merényleteket és a november 13-i nagyszabású terrortámadást is készpénzes tranzakciókkal finanszírozták, így elrejtve a készülődést a hatóságok elől. A merényletekhez szükséges pénzt pedig legalább részben csempészáruk készpénzes eladásával teremtették elő.

A terrortámadások óta Franciaországban maximum 1000 euróig lehet készpénzben fizetni, pedig korábban ez a küszöb 3000 eurón volt. Ezen kívül a havonta 10 ezer eurót meghaladó pénzbefizetéseket és pénzfelvételeket már automatikusan ellenőrzik az ország pénzmosás-elleni hatóságai.

Az EU-s pénzügyminiszterek erről tanácskoztak most, és úgy döntöttek, hogy kérik az Európai Központi Bankot annak megfontolására, hogy bizonyos korlátozásokat vezessen be a nagy értékében történő készpénzhasználatot és az 500 eurós bankjegyeket illetően.

Ezekben a dolgokban az Európai Központi Bank (EKB) dönt, a miniszterek maximum csak javasolhatnak vagy kérhetnek dolgokat. Az EKB egyszer már kiállt az 500 eurós bankjegy használata mellett, de a Guardian által hivatkozott források szerint már a bankban is egyre kevesebben gondolják, hogy jó ötlet forgalomban tartani a legnagyobb értékű euróbankjegyet.

Vannak szakértők, akik nemcsak az 500 euróst vonnák be, hanem ugyanilyen megfontolásból a svájci 1000 frankos bankjegyet, a 100 dollárost és az 50 fontost is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.