"Szívrohamban" "elhunyt" az orosz "doppingellenes" ügynökség volt főnöke

sport
2016 február 15., 05:49
comments 93

Váratlanul elhunyt Nyikita Kamajev, az orosz doppingellenes ügynökség volt ügyvezető igazgatója. Az orosz állami hírügynökség, a Taszsz forrásai szerint a halál okának "kiterjedt infarktus tűnik".

Nyikita Kamajev 2013 októberében. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV /
photo_camera Nyikita Kamajev 2013 októberében. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV /

"Szívfájdalmakra panaszkodott a síelés után. Korábban sosem panaszkodott a szívére, legalábbis nekem nem. Talán a neje tudhatott valamit a bajairól" - nyilatkozta a hírügynökségnek Ramil Habrijev, az orosz doppingellenes ügynökség volt vezérigazgatója, az elhunyt Kamajev közeli kollégája.

UPDATE 7:36: Olvasónk, Mihály hívta fel rá a figyelmem, hogy alig két hete az orosz doppingellenes ügynökség végrehajtó bizottságának elnöke, Vjacseszlav Szinyov is váratlanul elhunyt. Hogy mik vannak!

Az biztos, hogy Kamajev utolsó hónapjai stresszesek voltak. Novemberben robbant ki az elmúlt évek legnagyobb doppingbotránya:

a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint Oroszországban államilag szponzorált doppingprogrammal befolyásolták az atléktikai világversenyek, köztük az olimpiák eredményeit.

A gyanú szerint a szervezett doppingolás mellett a lebukásokat is szervezetten, kenőpénzekkel tussolták el. A botrány miatt a Nemzetközi Atéltikai Szövetség felfüggesztette Oroszország tagságát, az orosz doppingellenes ügynökséget pedig eltiltották mindenféle doppingvizsgálatok végzésétől. Kamajev a botrány miatt decemberben lemondott - ez alapvető feltétele volt annak, hogy az orosz szövetség a riói olimpiáig elérhesse a felfüggesztése felfüggesztését, és az orosz atléták indulását a játékokon. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.