Az Apple nem adja ki az FBI-nak a San Bernardino-i lövöldöző Iphone-jának tartalmát

tech
2016 február 17., 09:12
comments 186

Hiába döntött úgy egy amerikai bíróság, hogy az Apple köteles az FBI-nak hozzáférést biztosítani a tavaly decemberben Kaliforniában 14 embert meggyilkoló páros egyik tagjának, Syed Rizwan Farooknak telefonjához, az amerikai cég erre nem hajlandó.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint az amerikai kormány 

"olyat kér az Apple-től, ami veszélyeztetné az ügyfelek biztonságát". 

Ezért a cég megtámadja az ítéletet, aminek szerintük a konkrét ügyön jóval túlmutató következményei lehetnek.

2014 szeptember óta valamennyi Apple-készülék adatai titkosítva vannak. Ha egy Iphone le van zárva, csak tíz alkalommal lehet próbálkozni a nyitókód bepötyögésével, utána a készülék automatikusan töröl minden adatot. Ráadásul az Apple azt állítja, hogy ők maguk sem tudnak hozzáférni az adatokhoz azóta, hogy az NSA-balhé kirobbanása után szigorítottak az adatkezelési gyakorlatukon.

AZ FBI ennek ellenére most azt kéri az Apple-től, hogy egyrészt oldják fel a tízes próbálkozási határt, másrészt segítsenek abban, hogy a kódokat ne egyenként, kézzel kelljen bepötyögni. Farook a hírek szerint négyjegyű kódot használt, így legfeljebb tízezer próbálkozásra lenne szükség.

FRISSÍTÉS 13:01: Az Apple honlapján egy valamennyi ügyfelének címzett levélben magyarázza el, hogy mit miért tesz az ügyben.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.