Hillernek 2007-ben fogalma sem volt, hogy kicsoda Habony Árpád

POLITIKA
2016 február 18., 15:23
comments 93

A kultúráért is felelős Balog Zoltán miniszter azzal passzolta le a neki címzett felszólításokat a Szépművészeti Múzeumban tartott Habony-esküvővel kapcsolatban, hogy a lagzi 2007-ben a Gyurcsány-kormány alatt volt, tessék Hillér István akkori kulturális minisztert keresni.

Bár az nem világos, hogy ha most ismerte el Baán László igazgató, hogy ingyen adta oda a rábízott múzeumot Habony Árpádnak, miért Hiller dolga lenne a számonkérés, azért megkérdeztük Hiller Istvánt, tudott-e arról, hogy fontos emberek ott tartották a lagzijukat, tök ingyen. 

Hiller azt mondta, hogy 2007-ben fogalma sem volt, hogy kicsoda Habony Árpád, nem tudott arról, hogy ingyen kapta meg a múzeumot, ha tudta volna, nem engedélyezi. Baánt ő nevezte ki először a Szépművészeti élére, ezzel bizalmat is szavazott neki, nem ellenőrizte naponta, hogy milyen rendezvényeket tartanak ott. Azokról tudott, amiket állami fogadásokra, díj- vagy kitüntetés átadásokra szerveztek, ahogy tudott a nagy kiállítások előtti megnyitókról, vacsorástul. De hogy magánemberek is megkapták ajándékként az épületet, arról nem tudott. 

A festmények bérbeadását Habony-közeli cégnek és az ingyenesküvőt is elítélendőnek tartja. Az ő idejében még a miniszteri engedély is kevés volt, ha külföldi múzeumokkal kötöttek kölcsönszerződést, kormány elé kellett vinni ezeket a szerződéseket. Arra a felvetésre, hogy Habony azért a második vonalból válogatott, Hiller azt mondta: az elv a lényeg, mindegy, hogy milliárdos vagy tízmilliós képről van szó, azok a közvagyon részei. 

A botrányok ellenére Baán Lászlóról az a véleménye, hogy az egyik legtehetségesebb és legnagyobb szervezőkészséggel megáldott múzeumi embernek, akinek óriási szerepe van abban, hogy a Szépművészeti visszaszerezte nemzetközi elismertségét. "Ez az érem másik oldala" - mondta Hiller. 

A valódi botrány a volt miniszter szerint a Hősök tere másik oldalán zajlik. Az ugyanis nem egy-két napos, hanem korszakos botrány, hogy a Műcsarnokot a kormány nem egy napra, hanem örökre odaadta a csak általa nagyra tartott Magyar Művészeti Akadémiának. Nem csak bérbe, ha örökös tulajdonba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.