Oroszország épp most zúdítja rá a menekültek újabb hullámát Európára

külföld
2016 február 18., 07:59
comments 403

„Az orosz bombázás elveszi a világtól reményt. Aszad rezsimjét erősíti, a mérsékelt ellenzéket gyengíti, és az EU-t a menekültek újabb hullámával árasztja el” - Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Nagyot fordult a világ hat nap alatt

A múlt pénteken még az egész világsajtó attól a váratlan hírtől volt hangos, hogy a pár nappal korábban még összeomlani látszó genfi béketárgyalásokon

fegyverszünetet alkudtak ki a felek Szíriában.

Az optimizmus nem tartott sokáig, a hétvégi müncheni biztonságpolitikai világkonferencia felszólalói közül többen, legprominensebben John McCain szenátor, volt amerikai elnökjelölt, de a legtöbb európai felszólaló is kemény szavakkal bírálta

az alapjaiban is hibáktól hemzsegő

egyezményt, aminek két legnagyobb gyengéje talán az, hogy

  • az egyik legaktívabb harcoló fél, a szíriai kurd YPD nem is képviselte magát Genfben;
  • Oroszország pedig felmentést kapott alóla, hogy nyugodtan folytathassa az elvben az ISIS és más terrorcsoportok ellen folytatott légi háborúját.

Ennek eredményeit leginkább ezen a térképen tudnám bemutatni:

Ahogy telnek a napok februárban, úgy csökken a Nyugat által is támogatott mérsékelt szunnita csoportok ellenőrizte, zölddel jelölt terület. Az elmúlt két hét nagy nyertesei pedig a színezetlenül jelölt szír kormányerők mellett a térképen sárgával jelölt kurdok, akik, mint látható, leginkább a mérsékelt szunniták kárára terjeszkednek, ráadásul egy stratégiailag igen fontos, Törökországgal határos térségben.

Közben az orosz légierő folyamatosan bombázza a szunnita csoportok legnagyobb városát, Aleppót, ahonnan az elmúlt napokban már ötvenezernél is többen indultak el a török határhoz közeli Azaz térségébe, ahonnan

valószínűleg Törökországba, majd tovább, Európába vehetik az irányt.

Az orosz légicsapások folyamatosan támogatják a szír hadsereg szárazföldi hadműveleteit, illetve legalább közvetetten a kurdok előretörését is, akik hat napja, a Genfben kötött megállapodás másnapján elfoglalták a török határhoz közeli Menagh légitámaszpontot.

A törökök vádjai szerint az orosz légierő közvetlenül támogatta a kurd műveleteket, bár a térkép alapján nem zárható ki, hogy eredendően a szír kormányerők támogatása lett volna a céljuk. Az mindenesetre alapot adhat a törökök gyanakvására, hogy a szíriai kurd YPD szövetségese a törökországi kurd PKK-nak, ami viszont marxista pártként a nyolcvanas években szoros kapcsolatot ápolt a szovjet hírszerzéssel, ezek a kapcsolatok pedig a mai napig élhetnek.

Ennél konkrétabban igazolható állítás az, hogy

Oroszország egyre vadabbul támad Szíriában, ezzel fokozva a nyomást a mérsékelt ellenzéken, és végső soron Európán is.

Ezt támasztja alá az orosz légiháború áldozatainak alakulása:

Januárban már az orosz légitámadások követelték a legtöbb halálos áldozatot a szíriai háborúban. Hasonló dolgot mutat ez a térkép is, amely a január 29-február 7. közötti, legalább helyi forrásokból megerősített bombatámadásokat jelöli:

Institute for the Study of War
photo_camera Institute for the Study of War

Azt bizonyítja, hogy minden ellentétes állításával szemben Oroszország viszonylag elenyésző arányban támadja csak az ISIS állásait, azokat is jellemzően Deir ez-Zor, Aszad rezsimjének utolsó keleti végvára körül. A légicsapások javát viszont - a leegyszerűsítve az al-Kaida szíriai szárnyaként elkönyvelt, de ennél sokkal összetettebb szerepet játszó an-Núszra ellenőrzése alatt álló - Homsz, illetve Idlib tartomány és az azzal közvetlenül szomszédos Aleppo, a legnagyobb szír város ellen követték el.

Ez, és a fent már bemutatott térkép, illetve 

ezen a február 16-i frontvonalakat bemutató alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy

  • Oroszország célja a mérsékelt ellenzék megsemmisítése;
  • ezzel párhuzamosan pedig igyekszik Törökország felé terelni a harcok elől menekülőket, újabb menekülthullámot zúdítva Európára.

Az pedig könnyen belátható, hogy ez utóbbi jól szolgálja az Európával Ukrajna ügyében komoly vitában álló Oroszország érdekeit. Erre utalt a cikk elején idézett Twitter-üzenetében Donald Tusk.

(Címlapkép: Mentőalakulatok kutatnak túlélők után az Orvosok Határok Nélkül idlibi kórházának romjai között. A kórházat az orosz légierő bombázta le a nyugat által támogatott mérsékelt fegyveres csoportok ellenőrizte városban. Fotó: Muhammed Karkas/Anadolu Agency.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.