Kofi Annan szerint itt az ideje, hogy a világ legalizálja a kábítószereket

Egészségügy
2016 február 22., 19:16
comments 181

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Annan 1997 és 2006 között volt az ENSZ főtitkára, visszavonulása óta Svájban vezet egy világ jobbá tételére összehozott alapítványt. Most a Spiegelbe írt egy hosszú esszét arról, hogy miért kéne legalizálni a kábítószereket. 

Annan élete során azt tapasztalta, hogy a legjobb közpolitikai döntéseket mindig szenvtelen elemzések szülték, amik egyszerűen azt vizsgálták meg, hogy mi működik és mi nem. 

Ehhez képest a kábítószerekkel kapcsolatos nemzetközi gyakorlatokban még mindig túl nagy szerep jut gyakran az érzelmeknek és az ideológiának, ahelyett, hogy a bizonyítékokra figyelnénk oda. 

Annan példaként a marihuána orvosi használatát hozza: az amerikai példa megmutatta, hogy az orvosi legalizálás nem vezetett a tinédzserkorú fogyasztó számának növekedéséhez. 

Idén áprilisban fog összeülni az ENSZ közgyűlése, hogy a globális drogpolitikáról egyeztessenek. Annan e rendezvény elé is írta most esszéjét. Szembe kell nézniük ugyanis azzal a kérdéssel, hogy mit kezdjenek az elmúlt 50 év drogellenes intézkedései által kiváltott 'szándékolatlan következményekkel', aminek köszönhetően erőszakpt, korrupciót és instabilitást teremtő nemzetközi drogpiac alakulhatott ki. 

Kofi Annan, az ENSZ egykori főtitkára
photo_camera AFP / NTB SCANPIX / ROALD, BERIT

Annan is levonja azt a tanulságot, amit sokan mások is már előtte: a drog elleni háború nem járt sikerrel. Pedig egyes becslések szerint éves szinten számilliárd dollár megy el erre a célra, a világban mégis 300 millió ember fogyaszt kábítószereket, egy 330 milliárd dolláros piacot fenntartva ezzel. 

Az is látszik, hogy a tiltás sem a keresleti, sem a kínálati oldalon nem okozott komoly hatást. A kutatások rendre nem tudták igazolni, hogy van összefüggés egy ország drogtörvényének szigorúsága és a drogfogyasztás mértéke között. 

A széleskörű kriminalizálása és büntetése a fogyasztóknak, a túlzsúfolt börtönök azt mutatják, hogy egy bizonyos értelemben a drog elleni háború a drogfogyasztók elleni háború lett. Háború az emberek ellen.

- mondja erről Annan. 

Aki szerint a kábítószerek tönkre tettek ugyan számos életet, de a rossz kormányzati beavatkozások még többet. Természetes, hogy mindenki meg akarja védeni a gyeremkét a kábítószerektől. De ha ilyesmi fordul elő, mind azt szeretnénk, hogy páciensként kezeljék, ne pedig bűnözőként. 

Annan ír arról is, hogy világszerte sokak a stimatizálás miatt nem mernek orvosi segítséget kérni. Pedig az ENSZ eredeti célkitűzései is az emberiség jólétének és egészségének a védelmét vállalták. Ahhoz, hogy visszatérhessenek ehhez az elvhez, négy fontos lépést kell most megtenni szerinte. 

Dekriminalizálni kell a személyes fogyasztást

A drogozás káros, de a károk mérséklése közegézségügyi feladat, nem pedig a bíróságok dolga. Ezért főleg a szegényebb országokban erősíteni kell a szakszolgálatokat. 

El kell fogadni, hogy a drogmentes világ egy illuzió

Ehelyett a lehető legkisebb ártalom fogalmára kell koncentrálni. Ártalomcsökkentő lépésekre van szükség, mint amilyen mondjuk a tűcsere. 

A teljes elnyomás helyett oktatás és felvilágosítás kell

Hasonló lépésekkel világszerte sikerült már visszaszorítani a dohányzást. Az egésznek a kulcsa a szabályozásban és az oktatásban rejlik, nem pedig a börtönnel való fenyegetőzésben. 

Szabályozás viszont kell

Hiszen a kábítószerek fogyasztása kockázatos dolog. De be kell látnunk, hogy a drogok sokkal veszélyesebbek, ha tisztán bűnözők kezében vannak. A fogyasztóknak ismerniük kell a kockázatokat, tudniuk kell, hogy mit kapnak és mire számíthatnak. Ezért államilag ellenőrzött és szabályzott árusok kellenek. A legveszélyesebb drogokhoz pedig csak a súlyosan függő fogyasztók juthatnának hozzá, receptre, ahogy az Svájcban is történik. 

Annan azzal zárja cikkét, hogy az emberek egészsége, jogai iránti aggodalom és a tudományos bizonyítékok kell, hogy vezessék a drogpolitikát a világban. Biztosítani kell, hogy kevesebb ember haljon meg túladagolásban és kisebb kihágásokért senki ne kerüljön börtönbe. Mert ezek csak súlyosbítják a problémát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.