Matolcsy nagyon szerény fizetést ad a feleségének

gazdaság
2016 február 22., 06:35
comments 86
  • A Matolcsy-házaspár melyik tagjának van 24 millió forintja magyar államkötvényben, és melyiknek nincs egy fillérje sem?
  • Van-e bármelyiküknek nagy értékű ingósága, netán autója?
  • Kinek van több készpénze?
  • Összefésültük Matolcsy György és a polgármesteri pályára lépő Matolcsy Gyöngyi vagyonnyilatkozatait. 

Mire jutott a jelenlegi magyar gazdaságpolitika meghatározó figurája a saját vagyona gyarapításában? Mármint hivatalosan, a vagyonnyilatkozata alapján.

Különleges helyzet, hogy nemcsak Matolcsy György vagyonnyilatkozata, hanem a feleségé is nyilvános, miután az asszony politikusi pályára lépett, és polgármester lett Balatonakarattyán. Azon a településen, amelyik levált Balatonkeneséről, az önállóságért pedig Matolcsy György is nagyot küzdött, a feleségével a "háttérben segítette a kezdeményezést, meg azt, hogy sikerrel jusson át a bürokrácia útvesztőin". Az asszony azzal indokolta az indulását a választáson, hogy a gyerekei felnőttek, több szabadideje van, üzemgazdász végzettsége és elkötelezettsége hasznos lehet Akarattyának, és átlátható működést ígért. 

photo_camera Matolcsy György és Gyöngyi

Ez az átláthatóság például a vagyonnyilatkozatánál nem annyira jött össze. Akarattyán is a Mészáros Lőrinc-féle védekezést választották. Vagyis a vagyonnyilatkozat nyilvános, de azt valamilyen teljesen érthetetlen ok miatt nem teszik ki a honlapra, egyeztetés után kizárólag a helyszínen lehet megnézni. A zárt borítékot komoly arccal bontotta ki az illetékes, papírokat kellett aláírni, fényképezni nem volt szabad. Amikor megkérdeztük, hogy miért, arra az volt a válasz, hogy ez a szabály. Amit természetesen az önkormányzat hozott. 

photo_camera A közösségi térként is működő polgármesteri hivatal Fotó: Botos Tamás

Matolcsy György vagyonnyilatkozatai fent vannak a parlament honlapján, 2010-ig visszamenőleg. 

Ami kiderült a két vagyonnyilatkozatból: 

  • Matolcsy felesége bízik az államkötvényben, a férje nem
  • Matolcsyéknak nincs saját kocsijuk
  • ahhoz képest, hogy tehetősek, nincs semmilyen nagy értékű ingóságuk
  • de nincs tartozásuk sem.

Matolcsy azt mondta a feleségénék még 1981-ben, amikor először járt itt az asszony, hogy „Akarattya a világ közepe”. Így már rögtön érthető, hogy Matolcsy egyetlen, saját nevén lévő ingatlana Balatonakarattyán van, egy 1422 négyzetméteres telken álló 150 négyzetméteres családi ház. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ezt Matolcsy nagyapja építette. A házat az MNB-elnök részben örökölte, részben megvette még 1985-ben. Amióta felesége lett a település polgármestere, többet vannak itt. A ház kicsit távolabb van a parttól, és egyelőre nincs külön leaszfaltozva az utca. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A házaspár Budapesten egy 2500 négyzetméteres telken álló 117 négyzetméteres ikerházban lakik. Ez Matolcsy Gyöngyi nevén van. Hogy mikor vette, azt nem tüntette fel. (Az Index még 2014-ben belenézett a friss polgármester vagyonnyilatkozatába. Abban egy szintén XII. kerületi, de egy 250 négyszögels telken álló 175 négyzetméteres ingatlan volt feltüntetve, amit 1995-ben vásárolt.) 

A polgármesterasszony még egy Dunaharasztin lévő 200 négyszögöles építési telket tüntett fel a beszámolóban, amit 2000-ben örökölt. (A férjnek, Györgynek volt egy 22 négyzetméteres társas üdőlője Csopakon. 2004-ben örökölte a felét. 2013-ban aztán megvette az egészet, majd el is adta.)

Ha váratlan kiadás jön, nem kell egymástól kérniük. Készpénzben Györgynek 2,4 millió forintja, Gyöngyinek 1 millió forintja és 6500 fontja (2,6 millió forint) van. 

Matolcsy jövedelme szépen megugrott

Matolcsy György nem keresett rosszul akkor sem, amikor miniszter és képviselő volt, havi 1 332 800 forirntot vitt haza, amit kiegészített a Heti Válaszban megjelent cikkei után járó százezer forintos honoráriummal. 

A Nemzeti Bank elnökeként már nem ír az újságba, de ez talán nem is hiányzik neki a jegybankelnöki 2 365 573 forintos bruttó fizetéshez. Matolcsy ráadásul az MNB két alapítványától is vesz fel pénzt.

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökeként tavaly 8 820 000 forintot kapott, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratórium tagjaként 6,2 milliót. 

A jelek szerint az MNB-nél egy év alatt emelkedtek a jövedelmek, a nulla százalékos infláció ellenére. Az elnöki fizetés is magasabb 60 ezer forinttal, mint tavaly, a kuratóriumi elnök éves jövedelme 600 ezer forinttal, a sima kuratórumi tagság után járó éves jövedelem pedig ennél is többel, 1,85 millióval nőtt. 

Matolcsy tavaly elfelejtette feltüntetni a vagyonnyilatkozatában ezt a két mellékest. Indkolása szerint azért, mert azt jótékony célre ajánlja fel. 2014-ben az Összefogás az Államadósság Ellen Alap és a Hegedűs Zsuzsa-féle Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány javára jótékonykodott. A mostani vagyonnyilatkozatában már csak annyit írt, hogy jótékony célra ment a pénz. Az államadósságos alapba már nem is tudott volna utalni, azt ugyanis a teljes érdektelenség miatt megszüntette az NGM.

Matolcsy Györgynek nincs állampapírja. A feleségének bezzeg igen, 24 millió forint államkötvény tulajdonosa. (Nem egyértelmű a kézirás, de ez a legvalószínűbb megoldás.)

A feleség, Matolcsy Gyöngyi azt nyilatkozta tavaly a Blikknek, hogy ő is a szociálisan rászorulók támogatására ajánlja fel a fizetést. Ennek a nagyvonalúságnak - a férjével ellentétben - a vagyonnyilatkozatában nincs nyoma, a polgármesteri fizetése 299 ezer forint. 

photo_camera

Alacsony fizetés a feleségnek

Matolcsy Gyöngyinek évi bruttó 2,1 millió forintos jövedelme volt tavaly a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft.-ben. A cég Matolcsy Györgyé, a feleség az egyetlen alkalmazott. A férj pár nappal 2010-es miniszteri kinevezése előtt adta át a cég irányítását a feleségének, de 100 százalékos tulajdonos maradt. György szigorú, de illetékfizetés szempontjából érhető döntéssel mindössze havi bruttó 175 ezer forintot fizet a feleségének. 

A cég nem szünetelteti a tevékenységét, a jegybankelnök pedig osztalékot is vett ki belőle a vagyonnyilatkozata szerint, 

  • 2014-ben 20 milliót
  • 2015-ben 43,8 milliót. 

A cég beszámolói szerint valójában egy osztalék volt, 2014-ben a 43,8 millió. A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet veszteséges, 2011-14 között összesen 17,6 millió forint volt a nettó árbevétele, az üzemi eredménye pedig mínusz 20,9 millió. (2010-ben még 26 milliós volt a nettó árbevétel, de abból is mínusz 2,1 milliós üzemi eredmény lett.)

A 43,8 milliós osztalékot az eredménytartalékból vette ki Matolcsy, amit a jobb időkben tettek félre. Már 2008-ban is 87 millió volt, ezt felezte le most Matolcsy.

A vagyonnyilatkozata szerint nem vásárolt semmit a pénzből. Mire kelhetett a pénz? Ezek a változások történtek: megszűnt a takarékbetétben lévő 2,8 miliós megtakarítása, de egymillióról 2,4 millióra nőtt a készpénze és betett a bankba 9 milliót. 

És valószínűleg kölcsönadott 38 millió forintot. 

A "más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés" soron (klasszikusan a kölcsönökre értik) az évek óta stabil 14 millió forintos kintlévőség ugyanis megugrott 52 millióra. 

Matolcsyné cégének nagyon nem megy

Elképzelhető, hogy az egyik fia, Ádám használa fel apja kölcsönét, hogy egy nagy bútorgyár tulajdonosa legyen A másik fia, Matolcsy Máté Huba tavasszal a jelenleg az MNB irányítása alatt álló MKB bankhoz került. Máté Huba egy rövid ideig benne volt a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézetben is, még 2008-9-ben, de aztán kiszállt. Ádám pedig az édesanyjával visz közös céget, az Eurotourism Kutató és Tanácsadó Kft. 90 százalékos tulajdonosa Matolcsy Gyöngyi, de a fia is tag. 

A cég nem hasít, 2010 és 2014 között a nettó árbevétele összesen 9,2 millió forint volt, az üzemi eredménye pedig -14,2 millió. 

Ha a 43 milliós osztalékot nem vesszük figyelembe, akkor Matolcsy György nagyjából ott tart, ahol a 2010-es záró vagyonyilatkozatánál. Akkor a balatonakarattyai családi fészek mellett készpénzben volt 1,2 milliója és 17 millió forintnyi kinnlevősége. És még megvolt a csopaki nyaraló fele. 

Vagyis magas jövedelme ellenére Matolcsy vagyona az elmúlt években stagnált, semmilyen nagy értékű dolgot nem vett, sőt, még a csopaki nyaralója is odalett, csak a cégében már legalább egy évtizede meglévő tartalékból rendezte át egy kicsit a pénzügyeit. 

A hónap végén talán nincs gondja, de a jelek szerint a miniszteri/képviselői, illetve a jegybankelnöki fizetésből sem lehet félretenni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.