Százegy diákolimpikon utasította vissza Balog Zoltán szavait

oktatás
2016 február 22., 21:05
comments 242

Tovább tart a kormány teljes kommunikációs mélyrepülése a tanártüntetések ügyében. Múlt pénteken, miközben országszerte sok tízezer diák ment kockás ingben iskolába, hogy így álljanak ki tanáraik mellett, Balog Zoltán miniszter a parlamentben fogadta a diákolimpikonokat, akikről fényképeket posztolt Facebook-oldalára, tudtukon kívül használva fel őket a kormányzati propaganda számára.

A nem túl elegáns húzás elég sok kritikát kapott, volt diákolimpikon, aki már aznap este elhatárolódott a miniszter lépésétől, hétfőn pedig mozgalom is indult az egykori versenyzők között, kockásolimpikonok néven. Nyílt levelüket százegy egykori diákolimpikon és felkészítő tanáraik írták alá. 

A levélből az is kiderül, hogy az aláírók több kontinens sok országában tanulnak, kutatnak vagy dolgoznak jelenleg. A legtöbben Budapesten, Cambridge-ben (UK) vagy Londonban, de érkezett aláírásunk Zürichből és Bostonból is például.

A levelet változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

"Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr! 

A Nemzetközi Tudományos Diákolimpiák résztvevőinek parlamenti köszöntésével kapcsolatos szavaira szeretnénk közösen reagálni. Mi mindannyian diákolimpikonok voltunk, és többünk vett át Öntől kitüntetést a korábbi évek hasonló ünnepségein. 

Meggyőződésünk, hogy – az Ön szavával élve – a „teljesítménynek” a politikától függetlennek kell lennie, ezért mi sohasem politizálni mentünk a parlamenti ünnepségekre. Sajnos azonban az utóbbi időben a politikusok nem tudtak felülemelkedni a napi csatározásokon, és a mi sikereinket a saját érdemüknek állították be. Mindeközben a valóság az, hogy eredményeink elsősorban nem a hazai közoktatás általános állapotának köszönhetőek, hanem szaktanáraink (a középiskolai szinten jócskán túlmutató) felkészítésének. 

Sokunk jelenleg is részt vesz a középfokú oktatásban, illetve az elmúlt években érettségizett. Tapasztalataink szerint a mai 16–19 éves fiatalok jelentős része hisz abban, hogy eredményeik elismerése a politikától független, ezért elegáns, fehér ingben jelennek meg átvenni jogos és megérdemelt elismerésüket a Parlamentben. Ez azonban nem jogosítja fel Önt arra, hogy pártja politikai állásfoglalását beleegyezésük nélkül kollektíven rájuk ragassza. 

Ezúton is szeretnénk tanárainkat és a teljes pedagógus- illetve diáktársadalmat támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítani. Történelmi pillanat, amikor a diákok a saját tanáraikért állnak ki. Különösen azokra a diákokra gondolunk, akik a rendszer már évtizedek óta elavult mivolta miatt szenvednek az iskolában. Most ők is kockás inggel tiltakoznak az Önök módszerei ellen. 

Ez a kiállás a diákokat a modern, tudásalapú világ alapjaira, a szabadság és egymás szeretetére tanítja, a tanároknak pedig reményt és erőt ad. Néhány éve Ön az egyik diákolimpiai köszöntőn minket nevezett a jövő zálogainak, az ország reménységének. Mi abban hiszünk, hogy a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért."

A teljes levél és az aláírók névsora az alábbi linken olvasható, illetve indítottak egy Facebook-oldalt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.