Bukik a Szép-kártya és az Erzsébet utalvány

gazdaság
2016 február 23., 10:42

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP kártya rendszer és az „Erzsébet étkezési utalvány” rendszer egyes elemei - írja a döntésről a hvg.

Az Európai Bizottság azután indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, miután a kormány átalakította az étkezési jegy piacát, és kipaterolta a külföldi cégeket, így az addig piacvezető Chèque Déjeunert és a Sodexot. 

A magyar kormány döntése értelmében 2012-től kezdve főszabály szerint készételvásárlásra csak Erzsébet-utalvány, míg vendéglátóipari szolgáltatás igénybevételére csak Szép-kártya adható béren kívüli juttatásként. Erzsébet-utalványt csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, Szép-kártyát pedig csak három bank, az OTP, az MKB és a K&H bocsáthat ki.

Az Európai Bíróság melletti főtanácsnok már korábban a magyar kormány ellen foglalt állást, a kormány viszont elfogultnak minősítette őt, mert ugyanúgy francia, mint a korábban piacvezető cégek.  

Az MTI szerint a bíróság kedden nyilvánosságra hozott döntése szerint az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát  uniós irányelvet sért, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában.

Egyebek mellett azt is megállapították, hogy a magyar jogi szabályozás nem egyeztethető össze az uniós irányelvvel, mivel a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények nem különböztethetik meg hátrányosan székhely szerint a vállalkozásokat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.