Jön a Nemzeti Turisztikai Ügynökség

utazás
2016 február 26., 12:39
comments 190

A turisztikai iparág fejlődése érdekében hatékony, modern, jól működő szervezetrendszer kialakítására van szükség, ezért létrejön a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmussal kapcsolatos erőforrások koncentrálására – közölte Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Budapest Turizmusa 2020 konferencián, Budapesten.

Folytatódik a turizmus dinamikus növekedése, a szektor várhatóan idén is 5-6 százalékkal bővül majd, ehhez az erőforrások tagoltságának megszüntetésére, hatékonyabb felhasználására van szükség – mondta.

A centralizálás segíthet egy egységes országimázs kialakításában, továbbá abban, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása elérje a versenytársakéhoz hasonló 12-15 százalékot. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség részleteinek kidolgozása folyamatban van, a kormánybiztos szerint a létrehozásával egy helyre kerülhet a turisztikai szervezés és képzés, és az ország marketingje is.

Tuzson Bence szerint a főváros és a turisztikai iparág jelentőségét mutatja, hogy 2015-ben a Budapesten töltött vendégéjszakák száma meghaladta a 8,7 milliót, 7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a tavaly Budapestre érkező 3,2 millió külföldi 7,7 millió éjszakát töltött a fővárosban, a maradék 1 millió belföldi vendégéjszaka volt. A legtöbb turista az Egyesült Királyságból érkezett, és egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt az ázsiai vendégek száma.

A kormánybiztos elmondta: bár az elmúlt 5 évben is rengeteg fejlesztés valósult meg, a következő években további beruházások várhatóak: megújul a Duna part, a Budai Vár, a Dagály Uszodaközpont és a Puskás Ferenc Stadion is.

Tuzson szerint a 2017-es vizes világbajnokság megszervezése hatalmas lehetőség az országnak, ami előszobája lehet az olimpia szervezésének, ezek a sportesemények pedig jelentősen lendíthetnek a turizmuson.

A jelenlegi körülmények között Magyarország egyik elsődleges vonzereje a biztonság, és továbbra is fontos szempont annak az érzetnek erősítése, hogy Budapest egy biztonságos város, Magyarország egy biztonságos hely, ahol nem érheti attrocitás a látogatókat.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szintén úgy vélte, hogy a számok igazolják a turizmus lendületét, aminek megtartásához az ország biztonságának megőrzésére, a tisztességes vállalkozásokat védő szabályokra, a kis- és középvállalkozások támogatására és a jól képzett munkaerő megtartására van szükség.

Ahhoz, hogy Budapest még vonzóbb úticél legyen, mindig újabb attrakciókat kell létrehozni, erre példaként említette a BKIK Bevásárló utcák menedzsmentje programját. Emellett elengedhetetlennek nevezte a turizmus fejlődése érdekében az intézménystruktúra felülvizsgálatát és támogatta annak átláthatóbbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tételét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.