A tartományi választások előtt ismét növekedett Angela Merkel koalíciójának népszerűsége

külföld
2016 február 27., 11:45
comments 300

A közszolgálati ARD csatorna  "Deutschlandtrend" felmérése szerint a kancellár vezette CDU-CSU blokkja két százalék ponttal növelte, a most már 37 százalékos népszerűségét. Az egyik leghitelesebbnek tartott felmérésnek azért van a szokásosnál nagyobb jelentősége mert három tartomány is választásokra készül. Március tizenharmadikán Baden-Württemberg, a szomszédos Rheinland-Pfalz és Szászország-Anhalt is voksol. Eközben a magyar népszavazási kérdéssel is kampányoló menekültellenes AfD párt támogatottsága két százalékponttal csökkent, de az így mért 10%-os aránnyal is a negyedik legerősebb szervezet. 

photo_camera

A héten a ZDF-nek is készült közvélemény-kutatása, amit a mannheimi Forschungsgruppe Wahlen csoport készített. A felmérés szerint Angela Merkel személyes megítélése is javult. A mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán a kancellár teljesítményét 1,1 pontra értékelték. Angela Merkel januárban 1,0 pontot kapott, az volt 2011 ősze óta a legalacsonyabb érték. A megkérdezettek  54 százaléka szerint nem sikerül a menekültek integrációja, míg 41 százalék szerint igen. 



A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag csütörtök nagy többséggel elfogadta a kormány újabb menekültügyi reformcsomagját. Ennek legfőbb eleme, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről. Ilyen esetekben a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre. A csomag másik jelentős eleme, hogy  két évre felfüggesztik az úgynevezett oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát.

 A menedékkérők juttatásait havi szinten 10 euróval csökkentik, ezzel bevonva őket az integrációs tanfolyamok finanszírozásába.    

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.