Életüket adnák az európai Magyarországért, de egy szelfit biztosan kifacebookolnak

POLITIKA
2016 február 28., 20:11
comments 76

„Üdvözöljük a bevándorláspárti tüntetőket, de nem értünk velük egyet.”

– ez a magasba húzott felirat fogadta azt a körülbelül 1500 ellenzéki tüntetőt, akiket az Együtt hívott a Várkert Bazárhoz, hogy amíg a miniszterelnök bent évet értékel, addig ők kint tiltakozzanak a verőemberekkel megakadályozott népszavazási beadvány és az Orbánék által bedurrantott bevándorlóellenes népszavazás miatt. 

photo_camera

A tüntetés a baloldali demonstrációk hagyományait hűen követte. Markáns üzenetek, hatásos beszédek, felépített dramaturgia helyett boldog, boldogtalan néhol erősebben, de inkább gyengébben tolta, ami a csövön kifér. 

Volt szó oktatásról, egészségügyről, menekültválságról, népszavazásról, bőrfejűekről, megpuccsolt jogállamról, Putyinról, elszámoltatásról, Habony Árpádról, Tiborcz Istvánról, nőverésről, ellenzéki összefogásról, Liget-projektről, asztmás gyerekekről, antiszemita Donáth Györgyről, Illatos úti környezetszennyezésről. Hamar bezúgott a tüntetők feje a sok gondtól és bajtól. 

photo_camera

A hosszú ellenzéki évek alatt a közönség láthatóan már alkalmazkodott ezekhez az organikusan építkező, defókuszált rendezvényekhez. Láthatóan nem kedvelik a lebutított politikai paneleket. Ezt a következtetést abból sikerült levonnunk, hogy a bonyolultnál is bonyolultabb transzparensek köré kisebb kuncogó csoportok gyűltek, és próbálták megfejteni a fejtörőszerű üzeneteket. Sosem fogja kitalálni, hogy az alábbi demonstrációs eszköz mit is üzen!

photo_camera Ez egy narancs, aminek a közepébe egy szita van elhelyezve, és rá van írva, hogy „HADOVA”. 

Valakinek viszont sikerült felrázni, sőt felbőszíteni az összegyűlt tömeget. Az egyetemista Kövesdi Veronika dühös, forradalmi beszédétől igazán izgatott lett a hallgatóság. A beszéd lényege röviden:

Ezt még megkeserülitek, szarháziak! Nem ússzátok meg. Sorsotok a számkivetettség, a megaláztatás és a magány lesz.  

A kockás inges Jeanne d'Arc:

A tüntetésen voltak interaktív showelemek is. Juhász Péter (Együtt) mindenkit szelfizésre, és facebookos helyzetjelentésre buzdított, ami sokaknak komoly nehézséget és a rendezvény végéig elhúzódó elfoglaltságot jelentett. 

photo_camera

Volt aláírás és adománygyűjtés, és mikor Orbán Viktor befejezte beszédét, mindenki önfeledt orbántakorodjozásba kezdett. A skandálók között az egyik leglelkesebb Keller László, volt szocialista elszámoltatási biztos volt. 

De azért nem kellett berezelni egy fideszesnek sem, sőt volt olyan parlamenti képviselő, aki halál nyugodtan beleolvadt az orbánellenes tömegbe, és így végihallgatta Karácsony Gergelyt, aki szorgalmazta, hogy az emberek előválasztáson döntsék el, hogy ki lesz a 106 ellenzéki jelölt a választásokon. 

photo_camera Tessely Zoltán, Fidesz

És ugyan a demonstráció úgy szerteágazott, mint maga az ellenzék, viszont az Együtt elnökének, Szigetvári Viktornak a záró mondata szokatlanul szenvedélyesre sikerült. 

„Az európai Magyarországért az életünket adnánk.”

photo_camera Egy valódi européer. 

Közreműködött Czinkóczi Sándor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.