Hopp, de megverte Sanderst Clinton!

külföld
2016 február 28., 05:29
comments 158

Minden korábbi kutatás azt mutatta, hogy Hillary Clinton behozhatatlan, elsöprő fölénnyel vezet a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben a fekete szavazók között riválisával, Bernie Sandersszel szemben. Így számítani lehetett rá, hogy a demokraták dél-karolinai előválasztásán - ahol a választóközönség nagyobbik része afroamerikai - magabiztosan nyerni fog. A végeredmény viszont minden várakozást felülmúlt:

a majdnem végleges eredmények szerint Clinton 74, Sanders 26 százalékot szerzett.

Győzelme után Clinton egyből be is jelentette, hogy innentől nem is a demokrata előválasztásra, hanem magára a választásra koncentrál majd, kampánya központi témája ezentúl Donald Trump, a republikánus jelöltségre legesélyesebb excentrikus milliomos lesz majd.

Trump jelszava, hogy újra naggyá teszi Amerikát. Erre reagált győzelmi beszédében Clinton. "Bármit is hallanak, Amerikát nem kell újra naggyá tenni. Amerika egy percig sem szűnt meg nagynak lenni. De újra egésszé kell tennünk - kerítések építése helyett le kell rombolnunk a választófalakat" - mondta, utalva Trump egyik fő kampányígéretére, a mexikói határra mexikói pénzen építendő gigafalra.

A karolinai szavazás legnagyobb érdekessége, hogy Clinton idén nagyobb fölénnyel nyert Sanders ellen a fekete választók körében - 87:13-ra -, mint amennyire nyolc éve kikapott Barack Obamától. Az Egyesült Államok első fekete elnökét nyolc éve a dél-karolinai feketék 78 százaléka támogatta. (Via Politico. Címlapkép: Win McNamee / Getty Images.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.