Megjelent a tiltakozó tanárok 12 pontja

oktatás
2016 március 01., 12:41
comments 123

A Facebookon tette közzé a Civil Közoktatási Platform "azonnali követeléseit", amelyben az elmúlt hetek tiltakozásait szervező pedagógusok és szövetségeseik sorolják fel, hogy mit kellene azonnal tenni a magyar oktatással.

Az egyes pontok részletes kifejtése itt olvasható el

A bevezető szerint ezek a módítások "nem igényelnek hosszabb előkészítést", és ezek a "változások akkor lehetnek hatékonyak, ha az óvodák, iskolák, szülők, diákok lehetőséget kapnak a szerepük szerinti véleményalkotásra".

A 12 pont:

  1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!
  2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!
  3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!
  4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!
  5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!
  6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!
  7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!
  8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!
  9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!
  10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!
  11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!
  12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.