Egy jó tanács 250 milliárd forintnyi közpénzt ellopó miniszterelnököknek: ne engedj be külföldi nyomozókat az országodba

külföld
2016 március 02., 06:33
comments 48

A Wall Street Journal alapos cikkben foglalja össze, hogyan bukkant fel több mint egymilliárd dollár, azaz átszámítva kicsivel több mint 250 milliárd forint a malajziai miniszterelnök bankszámláján, aminek jelentős részen vélhetően közvagyon jellegét vesztette el az elmúlt időszakban. 

Najib Razak kálváriája amúgy még tavaly kezdődött, akkor írt arról a WSJ, hogy rejtélyes pénzmozgások voltak a miniszterelnök számláján, és összesen 682 millió dollár bukkant ott fel. Az ország legfőbb ügyésze akkor még azzal magyarázta ki a dolgot, hogy ez egy támogatói hozzájárulás volt a szaúdi királyi család egyik tagjától, és a nagy részét visszafizették. Semmiféle szabálytalanság nincs itt, tették még hozzá. 

Ugyanakkor külföldi nyomozók szerint a pénz valójában egy állami fejlesztési alapból, az 1MDB-től származott, amit maga Najib alapított korábban. A befektetési alapot abból a célból hozták létre, hogy segítse a gazdasági növekedést, felügyelőbizottságában a miniszterelnök tanácsadói kaptak helyet. 

A pénz egy meglehetősen komplex rendszerben lett átmozgatva, arab országokat és vállalatokat érintve, mire a miniszterelnöki magánszámlán kötött ki. 

A nyomozás egyszerre zajlott az Egyesült Államokban, Svájcban, Hongkongban, sőt, még Dubaiban is. 

A WSJ tavalyi cikkei szerint az állami befektetési alap keretének egy része arra ment el, hogy hatalmon tartsa Najib pártját a meglehetősen szoros 2013-as választásokon. 

A nyomozásban részt vevő hatóságok meglehetősen ritkán szólaltak meg, de januárban a svájci ügyészség annyit elárult, hogy gyanújuk szerint akár négymilliárd dollárt is helytelenül kezelhettek az 1MDB alap pénzéből. 

Najib Razak 2015. július 8-án.
photo_camera AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA

AZ 1MDB folyamatosan cáfolta, hogy bármiféle törvénytelenséget követtek volna el, és mindig jelezték, hogy készek együttműködni. Ugyanígy cáfolt a miniszterelnök is. 

A miniszterelnöki hivatal azt az új állítást nem kommentálta még, hogy a korábban feltételezett 681 millió dollár helyett valójában több mint egymilliárd dollár került fel az elmúlt években Najib számlájára. A cikk megjelenése után viszont közleményt adtak ki, melyben kitartanak amellett, hogy a pénzt a szaúdi forrásoktól kapták, és az ennek ellenkezőjéről szóló állítások mögött egy ellenzéki lejáratókampány húzódik. 

A közlemény szerint a nyugati média segítségével zajlik most egy Anti-Najib kampány. 

Az 1MDB pedig a Wall Street Journal újságíró-etikai hozzáállásába kötött bele, többek között abba, hogy nem törekednek a kiegyensúlyozott tájékoztatásra és az alapvető újságírói ismereteknek sincsenek birtokában. 

Rengeteg részlet a nehezen áttekinthető pénzmozgásokról a WSJ nagyszerű cikkében található

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.