Fazekas Sándor nem hajlandó megmondani, hogy tett-e feljelentést brókerügyben

politika
2016 március 03., 07:54
comments 84

UPDATE: A határidő letelte után, de Fazekas végül válaszolt, és ebből az derült ki, hogy a tárca tett feljelentést.

Ha a minisztereket a képviselők kérdezik, akkor arra a meghatározott időn belül kötelességük válaszolni. Ezt a gyakorlatot eddig be is tartották. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter most azonban egészen meglepőt húzott:

Egy ellenzéki képviselő kérdésére egyszerűen nem válaszolt. A határidő szerda délután fél ötkor járt le.

Tóth Bertalan szocialista képviselő a brókerügyről kérdezte a minisztert. Mint emlékezetes, a minisztériumhoz tartozó TIG Nonprofit Kft. az általa kezelt pénzt a Hungária Értékpapír Zrt.-nél helyezte el. Amikor a Buda Cash csődje nyomán a minisztériumoknak ki kellett volna venniük a pénzüket a brókercégektől, akkor a Hungária is elbukott, és nem tudta visszaadni a pénzt. 400 millió forint közpénz szívódott fel.

A földművelésügyi tárcánál Simon Attila közigazgatási államtitkár belső vizsgálatot tartott, és többek között ezt javasolta:

Feljelentést kellene tenni „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”, mert a TIG évekig törvényellenesen tartotta a pénzét a Hungáriánál. 

Tóth arról kérdezte Fazekast, hogy megfogadta-e államtitkára javaslatát, és ő maga vagy a tárca valamely munkatársa tett-e feljelentést. 

Erre a kérdésre nem válaszolt eddig Fazekas, megsértve a válaszadási kötelezettségében előírt határidőt.

Simon Attila tavaly áprilisban készítette a jelentést a feljelentés szorgalmazásával, és októberben távozott posztjáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.