A köztévé szerint teljesen rendben van, ha úgy vágják meg Pukli István nyilatkozatát, hogy nekik legyen igazuk

politika
2016 március 05., 06:36
comments 233

A Magyar Nemzet rákérdezett az M1-nél, hogy szerintük hírhamisítás volt-e, amikor csütörtök esti híradójukban Pukli Istvánnak csak azt az egyetlen mondatát vágták be az ellene zajló lejárató kampányból, ami a köztévé állítását erősíti meg. Az sem zavarta őket, hogy így a nyilatkozat teljesen más értelmet kapott.

Az M1 híradója ugyanis tízperces interjút készített a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, aki azzal a feltétellel nyilatkozott, ha élő adásban közvetítik szavait, elkerülve ezzel azt, hogy manipulatív módon vágják meg a felvételt.

Ehhez képest az esti Híradóban az állami tévé riportere még az interjú alatt felvetette Puklinak: a lavinát ő indította el azzal, hogy kitálalt családja múltjáról. Az igazgató erre úgy reagált: 

Ez egész egyszerűen nem igaz, nem indítottam el semmiféle lavinát, azzal indult el a lavina, hogy egy információt belebegtettek, és egy börtöntölteléket szakértőként meghallgattak, aki 6 évig ült börtönben, ráadásul aki a holokauszt áldozatairól mondott eléggé illetlen szavakat annak idején, és az ő szavára adnak, innentől kezdve nem hiszem, hogy bármilyen módon is én indítottam volna el ezt a lavinát.”” -utalva arra, hogy a  TV2-ben Zuschlag Jánossal próbálták összemosni, és ő csak ezután beszélt a Klubrádióban arról, hogy nagyapja ávós volt, testvére pedig drogügyek miatt van börtönben, hogy ezeket a családi ügyeket ne a kormánypárti sajtó hozza elő.

A hírműsorban azonban csak annyit idéztek a válaszból, hogy nem ő indította a lavinát, utána pedig bevágták a rokonaira vonatkozó klubrádiós nyilatkozatát. 

Ezzel a nézőkben az a kép alakulhatott ki, hogy Pukli István nem mondott igazat.

Az MTVA erről most annyit mondott, hogy visszautasítják a hamisítás vádját; mindenben a vonatkozó médiaetikai elveknek megfelelően járt el a szerkesztőjük, a releváns részeket vágta be a hanganyagból. Hozzátették, hogy ez bevett a magyar és a nemzetközi médiavilágban egyaránt.

Továbbra is fenntartják, Pukli maga tette közbeszéd tárgyává családját klubrádiós nyilatkozatával. „Az M1 hírcsatorna szerkesztői ezek után joggal gondolták úgy, hogy Pukli István családi körülményei további közérdeklődésre tarthatnak számot” - válaszolták.

Nem gondolhatták komolyan, hogy ezt senki sem fogja észrevenni

Az iskolaigazgató a lapnak azt mondta, hogy egyelőre nem tervez jogi lépéseket, mert most még nem érte el az ingerküszöbét a dolog. Pukli ugyanakkor nem hagyta szó nélkül az M1 maszatolását, és levélben üzent a szerkesztőknek, amiben azt írta, hogy „Csak az a fránya internet ne volna!” Majd azzal zárta, hogy a XXI. században az ilyen szándék hamar kiderül, a leghatározottabban tiltakozik az alattomos karaktergyilkossági szándék és a hazudozás ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.