A ronda állatokkal senki se törődik :-(

ÁLLAT
2016 március 08., 08:01

Ausztrál akadémikusok kutatása szerint tudóstársaik sokkal kevesebb figyelmet fordítanak azokra a bennszülött állatfajokra, amelyek - szemben a cukinak elkönyvelt szörnyetegekkel, a klamidiás szexgép koalákkal -, hogy is mondjam,

csúnyák.

Szélesfogú patkány. Szerintem cuki. Fotó: Magnus Kjaergaard / Wikimedia Commons CC BY 3.0
photo_camera Szélesfogú patkány. Szerintem cuki. Fotó: Magnus Kjaergaard / Wikimedia Commons CC BY 3.0

Ez a figyelemhiány, amitől a denevérek és rágcsálók, mint például az amúgy kifejezetten kedves tekintetű és kizárólag Észak- és Nyugat-Tasmánia hűvös hegyi erdeiben fellelhető szélesfogú patkány szenvednek, a fajok fennmaradását veszélyezteti.

A fakó álvámpír tényleg nem szép, de kevés állatnak van jobb neve nála. Fotó: Burningwell.org szabad felhasználásra.
photo_camera A fakó álvámpír tényleg nem szép, de kevés állatnak van jobb neve nála. Fotó: Burningwell.org szabad felhasználásra.

Trish Fleming és Bill Bateman, a Murdoch és a Curtin egyetemek biológusai több ezer, az elmúlt száz évben publikált kutatást áttekintve kategorizálták Ausztrália állatvilágának 331 emlősfaját. Három csoportot állítottak fel:

  • a jók - koalák, kenguruk, egyéb cukikák;
  • a rosszak - betelepített fajok, mint a rókák és a nyulak;
  • és a csúfak - törpedenevérek, ugróegerek, patkányok.

A kutatások javarészt a "jókról" szólnak, ami részben érthető: ezek Ausztrália jelképei, amiket a helyi lakosság is könnyen felismer és szeret. A "rosszakat", a betelepített állatokat is alaposan kutatják, mert ezek veszélyeztetik a "jókat". A "csúfakra" viszont magasról tojnak a tudósok, ami Fleming szerint azzal jár, hogy tudomást sem szerzünk az ezeket a fajokat fenyegető veszélyekről. (Via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.