Balog Zoltán a "szörnyű, buta" magyar határkerítésről beszélt Frankfurtban

politika
2016 március 08., 09:38
comments 218

Balog Zoltán saját bevallása szerint tavaly nyáron már azon gondolkodott, hogy lelkészként és miniszterként se tud részt venni a kormány idegenellenes kampányában és a "szörnyű, buta" határkerítés felépítésében.

Aztán persze mégis inkább miniszter maradt.

Így miniszterként vendégeskedett Frankfurtban, a Hayek Klubban, ahol elmesélhette, hogy milyen hatalmas morális aggályai voltak azzal kapcsolatban, hogy a kormány magyarul, tegezve kampányolt azzal, hogy a menekültek nem vehetik el a magyarok munkáját.

"Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni" - mondta Frankfurtban. Szerinte az idegenellenes kampány elhibázott volt, mert "nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között". "Azt, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak" - mondta.

Ezzel végére is ért az önkritikának, a továbbiakban arról beszélt, hogy a menekülteket nem szabadott volna beengedni a schengeni szabályok szerint, mert "biztonságos harmadik országból érkeztek". Ez persze így nem igaz, mert Szerbiát az EU akkor nem tekintette biztonságos harmadik országnak, ahogy egyébként akkor még Görögországot sem.

Beszélt arról, hogy az EU-nak a menekültek befogadása helyett inkább a 6-8 millió Európában élő roma munkaerőpiacra jutását kellene megoldania - ebből a 6-8 millióból úgy hatszázezer-egymillió él Magyarországon, ahogy a miniszter általában az európai romákról mondta, "sokan ma is a harmadik világ szintjén".

És megismételte azt a kormánykörökben mostanában sokat ismételt, de semmivel se bizonyított állítást, hogy Magyarország százezer ukrajnait fogadott be. Ennek nem találjuk hetek óta sehol nyomát a hivatalos statisztikákban. (Via Mandiner)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.