Egész Európában Magyarországon a legzsúfoltabbak a börtönök

bűnügy
2016 március 08., 15:27
comments 111

Kedden jelent meg az Európa Tanács éves börtönértékelője a kontinensen tapasztalt helyzetről.

A jelentés szerint a túlzsúfoltság lassan mérséklődik az európai börtönökben 2011 óta, de a tagállamok negyedében ez még mindig egy létező probléma. Az ET 2014-es statisztikák alapján jelentette meg most jelentését. 

Ez alapján Magyarországon voltak a legzsúfoltabbak a börtönök 2014-ben, száz férőhelyre 142 fogvatartott jutott. Utánunk Belgium (134/100), Macedónia, Görögország, Albánia és Spanyolország következett. 

Európai átlagban 2011-ben még 99 fogvatartott jutott száz férőhelyre, addig 2014-ben ez az arány már csak 94 volt a százhoz. Az euórpai börtönök így is közel maximális kihasználtsággal működnek, összesen 1600324 embert tartanak fogva bennük. 

A túlzsúfoltság nem csak az emberi jogait sérti a fogvatartottaknak, de komoly akadálya is annak, hogy megfelelő feltételeit teremtsék meg annak, hogy a börtönbe jutottak újra integrálodhassanak a társadalomba. 

Érdekes adat, hogy az európai börtönökben fogva tartottak 21,7 százaléka külföldi állampolgár az adott országban, ennek a halmaznak pedig 34,6 százaléka más EU-s tagállam polgára. 

A legtöbben még mindig kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt vannak börtönben (16,5 százalék), majd jön a lopás (14%), rablás (13,1%) és gyilkosság (12,3%). 

Magyarországhoz az átlaghoz képest többen (30%) ülnek börtönben lopásért, ez a kiugró arány jellemző azokra az országokra, ahol túlzsúfoltság van. 

Az Európa Tanács nem összekeverendő az Európai Tanáccsal. Az előbbi egy 1949-ben létrejött, ma már 47 tagállamot tömörítő regionális szervezet, ami az Emberi Jogok Európai Egyezményének elfogadása mellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának megalkotásáért is felelt. Magyarország 1991-ben csatlakozott. Az Európai Tanács ezzel szemben az EU csúcsszerve, az EU kormányfőinek és a Bizottság elnökének találkozója. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.