A kormány migrációs válsághelyzetet hirdetett az egész országra

migráció
2016 március 09., 11:01
comments 555

A kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter, aki Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott sajtótájékoztatót.

Pintér Sándor belügyminiszter.
photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az Országházban március 9-én. A kormány az egész ország területére kihirdette a migrációs válsághelyzetet. Hátul Kovács Zoltán kormányszóvivő (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Pintér azt mondta, ma 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határain, már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedi be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak – indokolta Pintér a határok megerősítését és a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

A kormány megerősíti a határ védelmét, azaz több rendőrt és katonát vezényelnek oda (a honvédségtől 1500 főt), illetve utat építenek, hogy gyorsabban mozoghassanak, és kihúzzák az áramot, hogy be tudják világítani a kerítés környékét. Egyúttal fel kell készülni arra is, hogy emberi körülmények közt helyezzék el a határon elfogott migránsokat, így ha szükséges, akkor építenek egy erre szolgáló tábort is.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az emberek átvezénylése Pintér szerint benne van már a költségvetésben, az utak építésére, ha kell, 7,3 milliárd forintot különítettek el.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kell-e kerítés a román határra, amit a kormány már többször belengetett, Pintér azt mondta: egyelőre nem tapasztalják, hogy a román határ felől migránsok érkeznek, de ha kell, 10 napon belül felhúzzák a kerítést.

(MTI, VS, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.