A közvélemény a tiltakozó tanárok mellé állt

POLITIKA
2016 március 09., 17:32
comments 445

Jó hír a magyar gyerekeknek és a tiltakozó tanáraiknak, hogy egészen ritkán tapasztalható mértékben állt melléjük szinte a teljes közvélemény, beleértve az egyébként elkötelezett kormánypárti szavazókat is.

A Medián HVG számára készített kutatásának fő tanulsága, hogy az oktatásügy annyira érdekli a magyar választókat, hogy ebben a témában még a kormánypropaganda és a karaktergyilkos mocskolódó kampányok is csak korlátozottan hatásosak. Ezek a kutatás legérdekesebb következtetései:

  • Az összes megkérdezett 76 százaléka, azon belül a fideszesek 67 százaléka ért egyet a tanárok követeléseivel.
  • Nehogy egyetért a közvélemény a követelésekkel, de még a sztájkot is elfogadhatónak tartaná az összes válaszadó közel kétharmada, sőt a fideszesek 51 százaléka is.
  • A legnagyobb gondnak a válaszolók több, mint kétharmada a tanárok és diákok túlterheltségét, illetve a pénzhiányt tartja, de 57 százalék említette a túlzott központosítást.
  • A teljes lakosságban nem jött be az intenzív propaganda, 42 százalék szerint a Fidesz-kormány politikája vezetett ide, míg a 2010 előtti kormányokat csak 17 százalék okolja.
  • 56 százalék szerint 2010 óta romlott az oktatás helyzete.
  • A kormányzati propaganda még a leginkább abban volt hatásos, hogy bár a tanárok nem követeltek béremelést, azt a kérdezettek 53 százaléka említette a követelések között. A vicces az, hogy bár a tanárok csak a kormányzati dezinformáció szerint kértek pénzt, a lakosság többsége ezt így is támogatná.
  • Azok a válaszadók, akiknek van iskolás korú gyerekük, kritikusabbak voltak a tanárokkal, mint azok, akiknek nincsen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.