Hogyan lett egy budapesti nyugdíjasból Hide The Pain Harold, a netes világsztár

INTERNET
2016 március 10., 09:26
comments 142

Elgondolkodtál valaha, milyen ember lehet az a mém, akin éppen röhögsz?

Valóságos bomba robbant pár napja az orosz interneten, amikor március 3,-án egy fájdalmas tekintetű, ősz hajú és szakállú, a kezében orosz nyelvű feliratot tartó férfi kiposztolt magáról egy képet a vkontakte nevű helyi facebookszerűség pain_harold csoportjában. A cetli tetején ennyi állt: ÉLEK!

photo_camera


Az izgalmat az keltette, hogy a férfi 2011. óta valóságos legenda az egész világon, az utóbbi pár évben főleg az orosz netezők körében, de eddig senki sem tudta, hogy valójában kicsoda.

Most már tudjuk: Arató András nyugdíjas világítástechnikai szakember Budapestről.

Felhívtam Aratót, így első kézből tudhatjuk, honnan indult el az öt éve tartó világkarrierje. Nem mondhatott volna ennél meglepőbbet: az Iwiw-ről. A Budapesten élő férfit az időközben megszűnt magyar közösségi oldalon kereste ugyanis meg egy számára ismeretlen fotós azzal, hogy egy stockfotó-ügynökségnek dolgozik, és pont hasonló arcú modellt keres. Hamar kiderült, hogy teljesen véletlenül két utcányira laknak egymástól. Arató hamarosan igent mondott és több fotózás során jó pár képet készítettek róla.

(A stockfotó-ügynökségek reklámokhoz, kiadványokhoz, plakátokhoz felhasználható fényképeket készítenek, rendeznek katalógusokba és árulnak.)

Hősünk tisztában volt azzal, hogy mit vállal a fotóügynökségi modellkedéssel. Annyit kötött ki, hogy a képeit a vevők politikai, szexuális és vallási témákban nem használhatják fel. De arra, ami azután következett, nem számíthatott.

A fotói a Dreamstime nevű stockfotó-oldalra kerültek ki. Itt vette észre azokat a Facepunch nevű oldal Greenen72 nevű felhasználója, aki 2011. szeptember 13.-án a Facepunch egyik fórumába kiposztolta Arató néhány stockfotóját.

photo_camera


photo_camera


Greenen72-nek, majd a képekbe beleszerelmesedő többi netezőnek a jelek szerint a modell mimikája tetszett meg, ami tényleg olyan, mintha még a legvidámabb pillanatokban is valami szörnyű fájdalmat leplezne, kevés sikerrel. Ez a csikorgós mosoly valósággal megbűvölt egy rakás felhasználót, szerte a világon.

Október 23.-án már el is készült az első rajongói Facebook-oldala, ami jelezte, hogy ekkor már javában élt a kultusza.

Maga a főszereplő úgy emlékszik, hogy a berobbanását az is segítette, hogy egy amerikai júzer akkoriban indított egy mémcsináló versenyt, amihez az ő fotóit adta meg alapanyagként.

Nyilván az sem ártott, hogy igen sok, mémalapanyagnak ideális fénykép készült róla, a legtöbbször mindennapi környezetben, vagyis irodában vagy lakásban.

Egy-két éven belül több mémgenerátor oldalon is megtalálhatók voltak az addigra leginkább Hide The Pain Harold néven futó sztár biankó stockfotói, amikre a felhasználóknak csak rá kellett írniuk a kitalált szöveget. Ezen kívül persze rengetegen utaztak az eredeti stockfotók átalakításában, animálásában is.

photo_camera


"Először azt hittem, lecseng" - idézte fel Arató a kultusz kezdetét. De Hide The Pain Andrásra nem volt igaz a 15 perces hírnévről szóló közhely, hiszen 2011. óta, már az ötödik éve állócsillagnak számít az internet égboltján.

photo_camera


Folyamatosan készülnek az új verziók a képeiből, vannak neki szentelt tumblrek és egyéb mikroblogok. Ezen a masszív karrieren belül azért voltak markáns változások: az utóbbi években főleg Oroszországban lett különösen népszerű figura.

photo_camera


Ennek is köszönhető a coming outja. A 444-nek azt mesélte, hogy először egy orosz netező találta meg. Kapásból nem reagált a megkereséseire, de miután az orosz rajongók nem álltak meg itt, hanem kiposztolták a privát, de a neten megosztott fotóit, úgy érezte, nem tehet mást, mint előáll. Egyébként is úgy érezte, hogy az amerikai internetezők "helyenként bántóak" voltak vele, az oroszok viszont nem, és végül ezért is döntött úgy, hogy megmutatja magát a VKontaktén.

photo_camera


A coming out híre villámgyorsan elterjedt és most már az amerikai Redditen is nagy téma. Az amerikai felhasználók is azonnal kitúrták maguknak az elérhető régi képeit, például azt, amin fiatal - és lássuk be, veszettül jóképű - mérnökként látható:

photo_camera


Arató a kérdésemre felidézte, hogy annak idején "aránylag hamar" megtalálta a vicces kontextusba helyezett képeit a neten. Először mérgesen reagált arra, hogy mém lett belőle, utána azonban elfogadta a dolgot. Végül is az egész azzal indult, hogy elment modellnek egy nyilvános, netes képadatbázisba.

photo_camera


Nekem úgy tűnik, hogy most már direkt élvezi is a dolgot. Erre utal, hogy március 7.-én, hétfőn Youtube-csatornát indított Hideyourpain néven, ahová ezt a videót posztolta ki:

Arató azonban még ennél is sokkal érdekesebb fickó. Van neki például egy ettől a stockfotós vonaltól teljesen független, magyarországi videós mémkarrierje is. Ez konkrétan egy darab hárommásodperces videót jelent, amiben hősünk lelkesen közli, hogy nagyon szereti a tejet. Akik ezt megosztják, általában nem is tudják, hogy a főszereplő maga Hide The Pain Harold.

A rövid részletet a Mindent vagy semmit című, Vágó István vezette egykori tévévetélkedő egyik epizódjából vágták ki.

Arató ugyanis több kört is ment annak idején a játékban. A Youtube-ra felrakott részeket egymás után találják most meg az amerikai rajongók:

Arató meglepően gyakran szerepel ezen kívül is a magyar médiában. A Direkt36 oknyomozó portál egyik, a 444-en is leközölt cikkében, ami Tiborcz István, Orbán miniszterelnök vejének egykori cégével, az Elios Zrt.-vel, illetve az általuk használt LED-es közvilágítás terjedésével foglalkozik, Arató a Világítástechnikai Társaság szakértőjeként nyilatkozik:

“Ha valaki laikusként ránéz, azt gondolhatja, hogy szakmailag megalapozott munka. De ez alapján nem lehet felelős döntést hozni, hiszen csak egyetlen megoldást javasolnak” - mondta a tanulmányokról Arató András, a Világítástechnikai Társaság szakértője. “Az elérhető megtakarítás számításánál sok a kiszámíthatatlan tényező, kezelhetetlenül bizonytalanok az adatok, és nincs alternatíva sem, hogy mi lenne az eredmény más megoldással. Összességében úgy látszik, mintha előre meglett volna, hogy mit kell kihozni a tanulmányból” - mondta Arató.

2015. májusában az RTL Klub híradójában ő volt az adóhivatal által szívatott nyugdíjas, akinek a NAV háromszor is elrontotta az adóbevallását.

photo_camera


De, mint elmesélte, nemrég francia tévések is megtalálták, akik szintén közvilágítási ügyben forgattak Magyarországon.

Mindig világítástechnikai szakembernek tekintettem magamat, és nem fotomodellnek

Szóval Hide The Pain András itthon és külföldön is valósággal lubickol a médiában. Nem véletlenül ő most az egyik legismertebb magyar ember. És a legéleslátóbbak egyike. A bizarr szituációt, amibe került, ugyanis ilyen mérnöki tisztasággal látja át:

Különös érzés, hogy egy kezdetben csak érdekes játéknak indult fotózásnak ilyen utóélete lett, és még különösebb megtapasztalni, hogy egy furcsa mimika többet jelent a média világában, mint egy több évtizedes szakmai múlt, mert mindig világítástechnikai szakembernek tekintettem magamat, és nem fotomodellnek. Ebben a helyzetben viszont most már nem tudok mást tenni, mint alkalmazkodni ahhoz a régi mondáshoz, miszerint ha valamit nem tudsz megváltoztatni, akkor annak állj az élére.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.