Orbán: alacsonyak a munkát terhelő adók Magyarországon

gazdaság
2016 március 10., 09:57
comments 587

Orbán Viktor miniszterelnök a MKIK rendezvényén beszélt csütörtökön.

photo_camera

Elmondta többek között, hogy a kormánya egyik nagy eredményének tartja, hogy Magyarországon alacsonyak a munkát terhelő adók. Ez akár egész jó is lehetne, csak hát nem igaz.

Itt van az adóék az OECD országaiban, ami a munkát terhelő összes adót, járulékot mutatja a (munkaadó által kifizetett) teljes munkaköltség százalékában:



Látható, hogy a nagy csökkenés 2009-ben volt, azóta igen magas szinten stagnál az adóék. Érdemes megnézni, hogy a többi régiós országban – Lengyelország, Csehország, Szlovákia – mennyivel alacsonyabb ez a szám. Különösen az alacsony jövedelműek munkáját terhelik kirívóan magas adók egyébként.

Orbán kissé lesajánlóan is beszélt a magyar gazdaságpolitikai nyilvánosságról, mind a publicisztikák, mind a gazdaságpolitikai tanulmányokat írók diskurzusaiban. Túl nagy a közgazdasági "mainstream" tere szerinte – igaz, a nyugati országoknál még mindig sokkal nagyobb az akadémiai szabadság Magyarországon Orbán szerint.

Később egyébként Orbán bejelentette a Nagy Ugrást, és arról is beszélt, hogy Magyarország egyik fő gazdasági erőforrása szerinte az egynemű kulturája lesz, továbbá hogy szerinte hagymázas osztályharc helyett a tőke és a munka érdekeinek erős állami szerepvállalás melletti összefésülésével lehet csak túllendülni a problémákon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.