Teljesen összeomlott az építőipar januárban

gazdaság
2016 március 16., 11:27
comments 204

20,1 százalékot zuhant az építőipar teljesítménye januárban az egy évvel korábbihoz képest. 2015 januárban 89,4 milliárd forint értékben készültek el házak, utak és egyebek, ugyanez az idei év első hónapjában mindössze 73,2 milliárd forint volt. Ilyen gyenge teljesítményre 2013 január óta nem volt példa.

photo_camera KSH / 444

Igaz, január – főleg az időjárás miatt – egyébként sem az építőipar csúcshónapja, hiszen az utóbbi évben a havi átlag 180 milliárdos termelés volt. Ez januárban mindig csúnyán visszaesik, de a tavaly januárhoz viszonyított, éves visszaesés mégis kiugró, főleg hogy különösebben rossz időjárás sem volt.

photo_camera KSH / 444

Ugyan januárban már lehetett tudni, hogy a kormány eléggé nagy lendületet ad a csok-programnak, főként a jómódú családoknak kedvezve, amire a jelek szerint rá is ugrottak az ingatlanfejlesztők – köztük állami banki forrásból a miniszterelnöknél jól fekvő Garancsi István cége, a Market Építő –, de az "épületek építése" ágon nagyon rég óta nem volt ilyen rossz teljesítmény. A lakáspiaci pangás tehát az áremelkedések ellenére folytatódik, és ez várhatóan még sokáig így is lesz.

A másik két kategóriát, tehát "egyéb építmények" és a "speciális szaképítést" viszont az utóbbi másfél-két évben egyértelműen az EU-s támogatások őrült tempóban történő lehívása pörgette, most ezek a beruházások egyértelműen elkezdtek kifutni a szektorból – sok munkát be kellett fejezni tavaly év végéig.

A rendelésállomány pedig tragikus, kicsit több, mint feleakkora a tavalyihoz képest, szóval a jövő is sötéten néz ki.

photo_camera KSH / 444

Az MTI-nél formában voltak, vette észre a Portfolio: "Megtorpant az építőipar termelése januárban" címmel tették közzé az anyagot.

(KSH, részletes számok)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.