Hemzseg a hamis adatoktól a macedón választási névjegyzék

külföld
2016 március 19., 15:43
comments 54

Macedóniában június 5-én tartanak előrehozott választásokat az elmúlt időszak hatalmas belpolitikai balhéi nyomán. Az ellenzék többek között 20 ezer ember illegális lehallgatásával vádolta a kormányoldalt, és közvetetten ez vezetett a nyár eleji választás kiírásához.

Az általános bizalmatlanság most még rosszab, mint eddig volt. Pénteken kiszivárgott az ország választási bizottságának egy eredetileg titkos jelentése arról, hogy a választói névjegyzék hemzseg a gyanús adatoktól.

Macedóniában összesen 1,8 millió választásra jogosult polgár él, és közülük több mint 495 ezer adatával valami baj van a névjegyzékben.

Ez úgy derült ki, hogy a bizottság összevetette a választói névjegyzéket más állami nyilvántartásokkal, és azt vették észre, hogy az esetek több mint negyedében nem stimmelnek az adatok. Eleve találtak 195 ezer embert, akik csak a választói névjegyzékben szerepeltek, és semmilyen más adatbázisban sem voltak benne. További 35 ezer embernek pedig a lakcíme volt gyanús, olyan helyekre voltak bejelentve a választói névjegyzék szerint, amely címeken több tucatnyi embernek kellene élnie, ha az adatok valódiak lennének. A többi esetben az eltérések ennél kisebbek voltak.

Az ellenzék attól tart, hogy a kormány azért hamisította meg a névjegyzéket, hogy elcsalja a júniusi választást. Sőt azt is felvetették, hogy már az előző választásokat is elcsalták (a mostani kormánypárt már 2006 óta hatalmon van). 

Most felmerült, hogy júniusig házról házra járva a bizottság személyesen ellenőrizzen minden választót, egy új és hiteles névjegyzék összeállításához. (balkaninsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.