Legfeljebb kétszáz tízmilliós csok-igénylő lehetett eddig

gazdaság
2016 március 21., 09:11
comments 131

Az OTP-hez eddig csak 88 kétszer tízmilliós csok-kérelem érkezett be, pedig ez a bank (saját becslése szerint) a hazai csok-igénylések felét fogadja be – írja a Világgazdaság. Érdeklődni viszont január óta harmincezren érdeklődtek már az OTP-nél az állami lakástámogatások miatt, negyedük a kétszer tízmilliós csokkal kapcsolatban tett fel kérdéseket. A Budapest Banknál még egyetlen tíz+tíz milliós csok-igényt sem fogadtak be a cikk szerint.

Azért kevés az igénylő, mert egyelőre még nincsenek új lakások a piacon, amire fel lehetne használni a támogatást. A bankok nem hiteleznek ott, ahol túl alacsonyak a telekárak. Sokaknak gondot megszerezni az OEP-től a 180 napos munkaviszonyról szóló igazolást. Vannak, akik túl- vagy alultervezik az építkezés költségeit, vagy olyan célokra kérnek támogatást, amire nem lehet. Az sem segített, hogy február 10-én két új rendelet is megjelent, amik miatt voltak szerződések, amiket módosítani kellett. A bankok szerint most, hogy véglegesedtek a jogi keretek, már valószínűleg gyorsulni fog az átfutás.

De a piaci szereplők továbbra is azt várják, hogy még idén fel fog pörögni a csok-piac. Az OTP szerint országosan 20-40 ezer igénylő lehet szektorszinten idén, ebből az OTP-nél 10-20 ezren igényelhetik a támogatást. Ezek 10-20 százaléka kérhet új lakásra támogatást (a szűk kínálat miatt), a 10 + 10 milliós változatot viszont az igénylők csupán legfeljebb 5 százaléka veheti majd igénybe, vagyis

a legjobb esetben is csupán 1000-1500 család jut hozzá.

A kormány nemrég "több százezer" emberről beszélt, akiknek segíthet a 10+10 millió.

(Az egy családra jutó átlagos támogatás ennek ellenére is a duplájára, 2 millió forintra nő majd az OTP szerint – tehát idén nagyjából 60 milliárd forintba kerülhet a program az költségvetésne.)

UPDATE: az OTP jelezte, hogy az összes fajta csok-igénylésből 1300 érkezett be január óta, a három gyereket vállalóknak járó tízmilliós változatból pedig már elérte a százat az igénylések száma. 2015 július és 2016 március között összesen 5060 csok-igénylést kaptak – tehát tavaly fél év alatt mintegy 3700 igénylés érkezhetett az akkor még alacsonyabb támogatásokra.

(Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.