Kocsis Máté maga ajánlotta fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület terein rendezhetik meg a Könyvhetet

POLITIKA
2016 március 24., 09:35
comments 271

Cikkünket megjelenése óta újabb információkkal frissítettük.

Csütörtök délelőtt vettük át a Magyar Narancs információit arról, hogy a II. kerületi polgármester, Láng Zsolt és VIII. kerületi társa, Kocsis Máté vezette fővárosi Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság úgy döntött, hogy idén nem lehet megtartani a Vörösmarty téren az Ünnepi Könyvhetet. Helyette helyszínként a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel a szervezőknek. A lap információit megerősítette a lapnak Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke is.

A cikk megjelenése után nemsokkal levelet kaptunk a VIII. kerületi polgármesteri hivataltól, melyben azt írták, durva valótlanságot állít a cikk,

"Ezzel szemben a valóság az, hogy erre vonatkozó döntést a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet."

- idézték Kocsis Mátét.

Ugyanakkor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületénél még mindig úgy tudják, hogy nem kaptak engedélyt a Vörösmarty térre, és máshol kell megrendezniük az 1929 óta megrendezett Ünnepi Könyvhetet.

Közben az Együtt politikusa, Pataki Márton arról írt, hogy döntés született arról, hogy a József nádor tér átépítése miatt parkolót csinálnak a Vörösmarty térből, ezért nem lehet ott a könyvvásár.

Az sem világos elsőre, hogy miért ajánlott fel Kocsis Máté VIII. kerületi kiemelt területeket a könyvhétre, ha az maradhat az V. kerületben lévő Vörösmarty téren. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a józsefvárosi önkormányzat ezt a választ küldte:

"A Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság még nem döntött a kérdésben. Kocsis Máté támogatja a Könyvhét megrendezését a Vörösmarty téren, a döntést majd a bizottság fogja meghozni. Polgármester úr azért ajánlott fel VIII. kerületi helyszínt, mert örömmel venné, ha rendeznének Könyvhetet Józsefvárosban is."

Állítólag azért nem települhetne ki 87. alkalommal a térre az egyik legismertebb hazai rendezvény, hogy ott "rend legyen".

A lap találgatása szerint az lehetne a lehetséges magyarázat a tiltásra, hogy a tér vendéglősei nem szeretnék egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat.

"A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt." - mondta a döntéssel kapcsolatban Kocsis András a MaNcs-nak.

Próbáljuk megtudni, hogy akkor mi lesz a könyvhét sorsa, amint kiderül valami, beszámolunk róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.