Last Days of Tények: Azon már kevés a nevetnivaló, amit Juhásszal műveltek, de azért nem kell bezárni a blogot

Média
2016 március 24., 12:15
comments 189
  • Mióta a Habony-Vajna-Gerkens-Szalai-vonal letarolta a TV2-t, a Tények inkább az ellenzék lejáratásáról, mint a kacsintó birkákról híres.
  • A műsor készítői sorra mondanak fel.
  • Megkérdeztük Magyarország legnagyobb Tények-rajongóit, a Last Days of Tények tumblr készítőit, Julit és Jucit, mit szólnak ahhoz, hogy kedvenc műsoruk lett a Fidesz ökle.
  • Két éve kezdték, és már akkor úgy tűnt, ez a vég, de azóta sokkal súlyosabb lett a helyzet.
  • Ajánljuk korábbi válogatásunkat is a Last Days of Tények legerősebb képeiből.

Hogyan lettetek Tények-rajongók? Mitől éreztétek azt, hogy érdemes lesz ezt csinálni? 

Juli: Akárhányszor belefutottam a Tényekbe, egyre jobban szórakoztatott, hogy az elvileg híradónak szánt műsor milyen érdektelen anyagokat dolgoz fel hosszan és rosszul. Aztán elkezdtek egészen abszurd címeket adni a riportoknak, és idővel kiderült, hogy Juci kedvenc szórakozása is az, hogy ezeken röhög. 

Egy idő után cseten küldözgettük egymásnak a screenshotokat, aztán rájöttünk, hogy ezek túl jók ahhoz, hogy megtartsuk magunknak. 

Nem sokkal a tumbli létrehozása után jött minden idők legjobb címe, a Túlélték, mégis meghaltak. Akkor úgy éreztük, helyesen cselekedtünk, ez egyre viccesebb lesz. És az is lett. 

Juci: Egyértelműen a habpartis riport volt a fordulópont, bár az még sajnos nem szerepel a blogban, csak a saját tumblimra tettem ki. Utána már kifejezetten vártam, hogy mi lesz az aznapi Tényekben. A 2014-es Golden Globe díjátadó után kezdtük el tényleg csinálni, amikor a legjobb színésznő Kétblans lett. De talán tényleg a habfürdős anyag, illetve a TV2 körül már akkor kezdődő hiszti - kirúgások, eladás - miatt kezdtük el. Ezért is lett Last Days of Tények a neve. 

Akkor úgy tűnt, ez már a vég.

Most már két éve megy a tumblr, legalább ennyi ideje folyamatosan figyelitek a műsort. Milyen változásokat vettetek észre? 

Juli: Amikor elkezdtük, én elképzelhetetlennek tartottam, hogy egyszer tényleg olyan címmel hoznak le egy holokauszt emléknapos anyagot, hogy Megölt emberekre emlékeztek. Mert az, hogy eleve mókás címeket adnak mókás anyagoknak, az csak vicces, és még el is férne a műsorban, ha a rendes hírekkel is foglalkoznának, vagy súlyuknak megfelelően foglalkoznának, de amikor egy ilyet leírtak, én úgy éreztem, ez tényleg fordulópont. 

Számos olyan riport volt, ahol inkább csak az tűnt fel, hogy hogyan lehet ilyen témát így feldolgozni? Tényleg csak az hiányzott, hogy szerelemféltésből elkövetett emberölésnek hívjanak egy gyilkosságot, amiben egy férfi agyonverte a feleségét. Persze lehet, hogy ilyen is volt. Olyasmi volt, hogy Nem ölték meg, de feldarabolták, meg olyan is, hogy Felesége helyett a húgát verte meg. Ebben én nem éreztem direkt romboló szándékot, csak mélységes sötétséget, ami sok emberen átment, és ez szomorú, dehát nem mi hívjuk infotainmentnek a blogunkat, hanem ők a hírműsorukat. Tényleg. 

Juci
: Én sok változást nem észleltem. A Tények mindig is olyan volt, amilyen. A Last Dayst már sokkal régebb óta is lehetne csinálni, mint két éve. Egyébként kábé egy évvel a tumbli indulása után többször éreztem azt, hogy a mi szempontunkból laposodik a műsor, és olyan, mintha miattunk fognák vissza magukat, de mivel még mindig csináljuk, és még mindig alig van nap, amikor ne lehetne kitenni valami totálisan röhejes címet, így nem, nincs változás. Az alapvető baj amúgy a címadással szerintem a Tényeknél az, hogy arra az icipici és rövidke piros sávra szorulnak rá, amibe maximum 4-5 szó fér el, és így magukkal csesznek ki, mert ilyen röviden tényleg csak olyan címeket lehet adni, hogy
Túlélték, mégis meghaltak.
Bár igazi áldás, hogy ez a cím elkészült, ezért már tényleg díj jár.


Mióta Vajnáék átvették az irányítást, mindenki a keményebb politikai vonalról beszél. De hatott a változás a "Temetésre mentek, meghaltak"-típusú hírekre is? 

Juli: A vajnás vonal nagyon hirtelen érvényesült, és erősen indult. 

Azon, amit Pukli Istvánnal vagy Juhász Péterrel műveltek, viszonylag kevés a nevetnivaló, legalábbis nagyon perverznek kell lenned ahhoz, hogy nevess rajta. 

De azért még nem kellett bezárni a blogot, és mivel minden használható ember - úgy tűnik - menekül a helyzetből, továbbra is számítunk csodálatos címekre. Ami nekem a legjobban feltűnt, az Várkonyi Andrea magatartása volt. Meggyőződésem, hogy a Juhász Pétert lejárató első anyagot adásban látta először, legalábbis erre utalt, hogy amint lement a riport, gyakorlatilag azonnal teljesen indiszponált lett, hebegett-habogott, nyilvánvalóan képtelen volt koncentrálni, hanem próbálta feldolgozni, hogy milyen szakmailag vállalhatatlan helyzetbe került. Persze lehet, hogy nincs igazam. 


Juci:
Vajna meg Szalai Vivien óta sem több a tényleges politikai hír, bár ők lehet hogy politikai hírnek érzik Juhász vagy Pukli cseszegetését. Ilyen szempontból persze a Tények teljesen más lett, más szempontból viszont pont olyan, mint eddig. 

Az első fél órában ugyanúgy a baltás kigyulladós hírek mennek, és ugyanúgy a falu bolondját szólaltatják meg mindegyikben.

A legutóbbi kedvenc megszólalom a közelben lakó néni volt, aki hallott meg olvasott már a szexuális zaklatással vádolt tanár ügyéről, de ő nem hiszi, hogy úgy volt, ahogyan azt állítják. 

Az utóbbi napokban sorra mondanak fel a műsor készítői. Ebből mit vehet észre a néző a műsorban? 

Juli: Szerintem az, aki az elmúlt két évben önként, és nem perverzióból nézte, mint mi, nagyon keveset. 

 

Juci:
Nem hiszem, hogy bárki bármit is észrevehetne a tévé előtt ülve a Tényeken keresztül abból, hogy gyakorlatilag menekülnek onnan az emberek. Bár én már hetek óta azt érzem, hogy Azurák és Várkonyi is nagyon kínosan érzi magát abban a székben ülve, de szerintem ezt csak én látom bele. 

Legyünk igazságosak: egy-egy adásnak mekkora részére szoktátok azt mondani, hogy ez azért oké volt? 

Juli: Eddig azért dolgozott jó pár profi is a Tényekben, nyilván nem véletlen, hogy néha sok nap telt el anélkül, hogy posztoltunk volna. Komoly hírfogyasztók biztos rég leszoktak róla, de tényleg nem tartottam vállalhatatlannak a műsort. 


Juci
: Tényleg telnek el úgy napok, hogy nem posztolunk egyáltalán, és nem csak azért, mert épp éljük az életünket, hanem mert egyszerűen nincs mit kitenni. De ha a Tények teljesen oké lenne, nem létezne a blog.


Arról lehet lehetett olvasni, hogy zuhan a Tények nézettsége. Mit javasolnátok Gerkenséknek? Mit tegyenek ez ellen?
 

Juli: Sokkal több cicás hír, sokkal kevesebb karaktergyilkosság (RAI UNO-nevetés). 


Juci
: Kezdjenek el híradót gyártani, és nem úgynevezett infotainment műsort, aminek a 90 százalékát a baltás szomszédölés meg az újszülött tarajos sülök teszik ki. Mondjuk utóbbit valóban jobb nézni Juhász csesztetésénél.


Kerestek meg titeket a TV2-től bármelyik poszt miatt? 

Juli: Soha.

Juci: A posztok miatt hiába keresnének, hisz azokat ők gyártották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.