Szíriában egymást lövik a CIA és a Pentagon által támogatott felkelők

külföld
2016 március 27., 14:45
comments 139

Azt eddig is elég jól lehetett tudni, hogy meglehetősen nagy a káosz Szíriában, ahol a számos felkelő csoport küzd egyszerre Aszad elnök erőivel, az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és persze néha egymással is.

Ezt a kaotikus helyzetet egyáltalán nem könnyítik meg a külföldi beavatkozók sem. Az oroszok például, bár hivatalosan az ISIS ellen szálltak be, valójában főleg inkább Aszad ellenfeleinek állásait bombázták sokszor, és számos jel utal arra is, hogy az Egyesült Államok beugrása sem mindig úgy sült el, ahogy azt Washingtonban elképzelték.

A Chicago Tribune közölt most egy hosszabb cikket arról, hogy valójában milyen kevés ráhatása marad az amerikaiaknak arra, hogy az általuk átadott fegyverekkel mi történik, miután azok éles terepre kerülnek.

Ennek nagyon erős példája, hogy az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy Aleppo környékén a CIA, azaz az amerikai hírszerzés által felfegyverzett csoportok keveredtek tűzharcba a Pentagon, azaz az amerikai védelmi minisztérium által felfegyverzett csoportokkal. Az értesüléseket felkelőcsapatok vezetői és amerikai hivatalnokok is megerősítették a lapnak.

Februárban a CIA által felfegyverzett milicía, a Fursan al Haq keveredett tűzharcba a Pentagon támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erőkkel. Utána hasonló összecsapások zajlottak még Azaz városánál és a török határ közelében is, majd március elején Aleppo külvárosában is.

A Kongresszus hírszerzési bizottságának demokrata tagja, Adam Schiff arról beszélt, hogy ez egy teljesen új jelenség, hogy amerikai támogatást élvező csoportok egymás ellen harcoljanak. És jól jelzi, mennyire nehéz már nyomon követni, ki kivel van és ki ellen harcol az ötödik éve tartó polgárháborúban.

photo_camera Szír felkelők lőnek Aleppóból (Huseyin Nasir / Anadolu Agency)

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő is arról beszélt, hogy rég nem két fél harcáról van itt szó, és az amerikai lehetőségek eleve nagyon korlátozottak. A cél az Iszlám Állam legyőzése, ehhez pedig mindenképp helyi szövetségesekre van szükségük.

Barack Obama amerikai elnök nemrég engedélyezte újra, hogy a Pentagon kiképezzen és felfegyverezzen szíriai felkelőket. Egy hasonló programot sok sikertelenség után tavaly ősszel fújt le az elnök.

Annak a programnak köszönhetően jött létre a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai összefogás, aminek az volt a célja, hogy területeket hódítsanak vissza az Iszlám Államtól és információkkal segítsék az amerikai légicsapásokat.

A csoportnak főleg kurd tisztjei voltak, sokan a Népvédelmi Erők (YPG) tagjai lehettek korábban. Néhány arab milicía is csatlakozott, erre többek között állítólag azért volt szükség, hogy ne nézzen ki úgy, mintha csak a kurdok szállnának meg területeket az országban. A török kormány így sem nézte jó szemmel, hogy az USA a kurd katonai csapatokat segíti.

Ezzel párhuzamosan a CIA török központból kezdett beavatkozni a harcokba, és többek között tankok ellen bevethető lövegeket adtak át szíriai felkelőcsoportoknak.

Míg a Pentagon-féle akció célja kifejezetten az Iszlám Állam ellen irányult, addig ennek az akciónak a célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak Aszad elnökre, hogy leüljön tárgyalni.

Sokáig a két akció meglehetősen távol zajlott egymástól. De az utóbbi pár hónapban az orosz légicsapások nagyon meggyengítették az Aszad-ellenes csapatokat. Ennek köszönhetően a kurd csapatok nagyobb területeket tudtak ellenőrzésük alá vonni. Megpróbálták bevenni Marea városát is, ami viszont az Aszad ellen harcoló arabok fontos központja volt, ekkor került például sor a tűzpárbajra.

A lap forrásai szerint végül amerikai diplomáciai nyomásra sikerült elérni, hogy a főleg kurdokból álló csoport visszavonuljon. Ugyanakkor szakértők szerint gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a jövőben még hasonló összecsapásokra kerüljön sor. (Chicago Tribune)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.