A volt feleségével tárgyal az egyiptomi géprabló

Terrorizmus
2016 március 29., 05:33
comments 67

Kedd reggel eltérítették az Egypt Air Alexandriából Kairóba tartó gépét.

A géprabló arra kényszerítette a pilótát, hogy Cipruson szálljon le. Azzal fenyegette, hogy különben felrobbantja magát. A géprabló az egyiptomi hatóságok szerint egy Ibrahim Szamaha nevű 28 éves férfi, aki egyedül térítette el a gépet. 

Úgy tűnik, hogy nem terrortámadás történt, hanem szerelmi ügy áll a háttérben.

A gép Larnaca repülőterén szállt le. Az utasok közül Szamaha előbb elengedte a nőket és a gyerekeket, majd az egyiptomi állampolgárokat is. 10 amerikai és 8 brit állampolgár is a gépen utazott. Néhány órával a leszállás után a legénység több tagját is elengedte. 

Az egyiptomi hatóságok szerint 7 túsz maradt a gépen. Három utas (különböző nemzetiségűek) és a legénység négy tagja.

A túszejtő az egyik szabadon engedett utassal egy négyoldalas, arab nyelvű levelet küldött, amelyet egy Ciprusban élő nőnek címzett. A nő a volt felesége.

A túszejtő politikai menedékjogot akar Ciprustól, és azt szeretné, ha a volt feleségével élhetne a szigeten.

A hatóságok a repülőtérre vitték a nőt, aki a túsztárgyalókat segíti az alkudozásban. 

Az egyiptomi külügyminiszter egyik hivatalnoka azt mondta, hogy a géprabló nem terrorsita, hanem idióta. A ciprusi elnök is megerősítette, hogy "egy nő áll" az akció hátterében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.