Roháčot életfogytiglanra, Portikot 13 év fegyházra ítélték

bűnügy
2016 március 31., 08:25
comments 121

Elképesztően nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott a Portik Tamás és társai elleni összevont büntetőper csütörtöki tárgyalása. Teljesen megtelt a tárgyalóterem, és még a tudósítókat és kétszer átvilágították. Ez érthető is, hiszen a tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék közleményben jelezte, hogy várhatóan ítéletet hirdetnek.

Ebben a perben tárgyalták a kilencvenes évek összes fontos maffialeszámolását, az Aranykéz utcai robbantásról kezdve Prisztás és Cinóber megölésén át a Fenyő-gyilkosságig. (Prisztás megölésében felbujtóként Portik már tavaly ősszel elsőfokon 10 év fegyházat kapott.)

A mostani per elsőrendű vádlottja, az Aranykéz utcai robbanás elkövetésével gyanúsított szlovákiai Jozef Roháč életfogytiglani börtönbüntetést kapott, legkorábban 30 év múlva szabadulhat, és ki is utasítják Magyarországról. Tegnap Szlovákiában is életfogytiglanra ítélték.

Josef Rohác almával a kezében várta az ítéletet (Fotó: Botos Tamás)

Portik Tamás szintén bűnös, 13 év fegyházra ítélték.

Portikot és Roháčot egyes vádpontok alól tisztázták: a Fenyő-gyilkosságban Portik nem, de Roháč bűnös. Domák Ferenc „Cinóber” megölésében egyiküket sem találták bűnösnek.

Portikra tehát csak azt sikerült rábizonyítani, hogy ő volt a felbujtó az Aranykéz utcai robbantásánál, Rohác pedig a robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetője is volt.

A két másik vádlottat, F. Attilát és a bűnsegédlettel vádolt másik szlovák férfit pedig mindegyik vád alól felmentették.

Portik Tamás és Josef Rohác is fellebez az ítélet ellen, ahogy az ügyészség is.

Portik szerint felháborító, hogy homályban lévő emberek szava dönt az ügyben.

A bíró az ítélet ismertetése után több vallomásról is beszélt, szerinte rengeteg tanú volt az ügyben, akinek állításait elfogultság miatt nem lehetett figyelembe venni az ítélkezés során.

Portik és Rohác enyhítésért fellebbeztek.

Portik útja a fegyházig

A vádak szerint a nagy maffialeszámolások mögött felbujtóként Portik Tamás, az Energol vezéreként az olajozásban meggazdagodott vállalkozó állt. Portik ellen először 1997-ben adtak ki elfogatóparancsot az Energol-körüli visszaélések miatt, de a vállalkozó valakitől fülest kaphatott az ellene indult eljárásról, és évekig bujkált a rendőrség elől.

Aztán 2003-ban váratlanul – és a mai napig sem tudni, hogy egészen pontosan miért – törölték a körözött személyek listájáról. Ezután Portik visszatért a magyar üzleti életbe, vállalkozóként próbált érvényesülni.

A róla szóló pletykák szerint Portik Tamásnak a magyar baloldallal voltak jó kapcsolatai, erről árulkodott a néhány éve nyilvánosságra került Portik–Laborc-jegyzőkönyv is, amiben egy Laborc Sándor, az MSZP-kormány titkosszolgálati vezetője és Portik között 2008-ban elhangzott beszélgetés leirata van. Ebben Portik arról beszélt, hogy tudja, ha 2010-ben a Fidesz kerül hatalomra, neki vége van, és arról is szó esik, hogy Portik esetleg segítene fideszes vezetőket lejáratni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.