Szerdán dönt a Kúria a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazásokról

POLITIKA
2016 április 04., 11:52
comments 115

Szerdán eldől, hogy mi lesz az Erdősi Lászlóné illetve az MSZP-s Nyakó István kezdeményezte népszavazások sorsa. A Kúria akkor hirdeti ki a döntését Nyakó beadványával kapcsolatban, amiben azt kéri, hogy dobják ki Erdősi Lászlóné kezdeményezését, és fogadják el az övét.

A Kúriának március 11-től számítva 90 napja lett volna megfontolni, hogy mi legyen a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási ügyekkel, de nem használják fel a rendelkezésükre álló időt, hanem már szerdán kihirdetik döntésüket. Erről, mármint a szerdai időpontról az érintetteket már értesítették.

A Kúria lényegében háromféle döntést hozhat.

  • Mondhatják, hogy rendben van Erdősiné népszavazási kezdeményezése, és az idős asszony elkezdheti az aláírásgyűjtést.
  • Dönthetnek úgy, hogy Erdősiné kezdeményezése nem megfelelő, például mert a leadáskor verőemberek szállták meg a Nemzeti Választási Iroda épületét, és ezért az ő kérdését kidobják, és az ellenzéki Nyakó Istvánét továbbengedik.
  • De azt is mondhatják, hogy sem Erdősiné, sem Nyakó kérdése nincs rendben, ebben az esetben újra be lehet adni népszavazási kezdeményezéseket.

Itt foglaltuk össze a február 23-án és azóta történt eseményeket, amik a boltok kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazás körül történtek.

Február 23-án hajnalban 15-20, Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóhoz köthető kidobó szállta meg a Nemzeti Választási Iroda épületét. Több jel is arra mutat, hogy ők Erdősi Lászlónéval összejátszva lehetővé tették, hogy az idős asszony, illetve kísérője beelőzze Nyakó Istvánt a népszavazási kezdeményezés leadásakor.

A legfontosabb kérdés, amiben a Kúriának dönteni kell, hogy valóban összejátszottak-e a kopaszok az idős asszonnyal. Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor majdnem biztosan kidobják Erdősiné kezdeményezését, ha úgy látják, hogy nem volt összjáték, akkor valószínűbb, hogy továbbengedik.

Az előrehozott döntés azért is érdekes, mert most kerül a parlament elé az igasásügyi minisztérium javaslata, ami megakadályozná, hogy a február 23-i hasonló helyzet alakuljon ki a Nemzeti Választási Irodánál. Erről a javaslatról viszont még nem döntöttek, tehát ha szerdán újra lehet kérdést beadni, akkor elvileg megismétlődhet a február 23-i botrány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.