Tömegek tüntettek az offshore-ozó izlandi miniszterelnök ellen

külföld
2016 április 04., 16:57
comments 306

Négyezren tüntettek hétfőn az izlandi parlament előtt a miniszterelnök lemondását követelve, ahol a rendőrségnek barikádokat kellett építenie a dühös tömeg megfékezésére. A néhány budapesti kerületnyi Izland lakosságához mérten ez akkora tömeg volt, mintha nálunk 120 ezren tiltakoznának a Kossuth-téren. Ennél kevesebb tüntető érte el 2009-ben, hogy a pénzügyi válság helyi leágazása miatt lemondjon az akkori miniszterelnök.

link Forrás

És mindezt néhány tényfeltáró újságcikk miatt.

Ha szeretnél hazug politikust a saját zsírjában sülni, remegni, kikészülni, interjú közben felpattanni majd állva lebénulni látni, hogy végül szabályszerűen kimeneküljön, akkor először nézd meg ezt a rövid, de nagyerejű videót, ami azt mutatja be, ahogy egy svéd közsszolgálati tévécsatorna stábja a Wintris nevű cégről próbál meg kérdéseket feltenni Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnöknek: 

 
A Wintris neve úgy került elő, hogy a cég is szerepel abban az irdatlan méretű offshore adatbázisban, ami a Mossack Fonseca nevű offshore-szakértő panamai ügyvédi irodától szivárgott ki a Süddeutsche Zeitung című német laphoz. A németek a hatalmas információcsomagot egy rakás tényfeltáró kiadvánnyal osztották meg - Magyarországról a Direkt36-tal - ami a modern kori tényfeltárástörténet egyik legnagyobb összehangolt nemzetközi akciója volt. (Az eredmények között van, hogy egy fideszes politkus is fennakadt a hálóban.)

A Wintrist a Mossack Fonseca gründolta, majd 2007-ben eladta Gunnlaugssonnak és feleségének. A témában született tényfeltáró cikkek szerint az offshore holdingra azért volt szükségük, hogy ezen keresztül tudják előbb az izlandi adóhivatal elől eltűntetni, majd befektetni Gunnlaugssoné hatalmas családi örökségét. A befektetések között volt több más mellett három olyan izlandi kereskedelmi bank részvénycsomagja is, amelyek 2008-ban a válság kitörése után összeomlottak.

Gunnlaugsson 2009-ben lett parlamenti képviselő, de a Wintrist kihagyta a vagyonbevallásából, hogy az év utolsó napján a tulajdonrészét 1 dollárért eladja a feleségének. A kétségbesetten védekező politikus egy hete egy közleményben azzal próbált érvelni - ekkor az újságírói megkersések miatt már tudta, hogy ez sajtótéma lesz -, hogy a törvény szerint a kereskedelmi tevékenységet végzó cégérdekeltségeket kell a parlamentben bevallani, a Wintrist viszont a felesége örökségének a vagyonkezelője volt csak. 

Miután a politikus ma szabályosan elmenekült a fent látható videóinterjúról, újabb közleményt adott ki, amiben már azzal próbálkozik, hogy mivel az offshore cég a felesége vagyonát kezelte, neki személy szerint nem is származott adókedvezménye az egészből, vagyis akkor nincs itt semmi látnivaló. A közleménye arra nem tér ki, hogy ez a vagyonkezelő cég offshore volt, és még olyankor is az ő résztulajdonában állt, amikor azt be kellett volna vallania. Gunnlaugsson a bátor előremenekülés taktikáját választva még azt is megkockáztatta a közleményben, hogy ők direkte jót akartak az offshore-osítással, így kerülve el, hogy a felesége pénzét a férj pozíciójával összeférhetelen módon izlandi cég kezelje. A szöveg végén a politikus szabályosan panaszkodni kezd arra, hogy igazán nem tehet a felesége családi vagyonáról. 

Az izlandi választók a jelek szerint nem sajnálják emiatt. A tüntetés közben a legnagyobb ellenzéki erő, a közvéleménykutatásokban nagy fölénnyel vezető Kalózpárt biztalmatlansági indítványt nyújtott be a Gunnlaugsson-kormány ellen, amit csütörtökön fognak tárgyalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.