Egy korábbi magyar állami bankár és egy médiabefektető offshore üzlete is kiderül a panamai papírokból

direkt36
2016 április 05., 19:02
comments 109

A világ legnagyobb offshore-kiszivárgásából új részletek derültek ki egy eddig rejtve maradt üzletről, amely egy magas rangú állami cégvezető és egy befolyásos osztrák befektető között zajlott még 2007 és 2009 között. 

Erről a nemzetközi tényfeltáró munkában résztvevő egyik osztrák lap, a Falter számolt be kedd este megjelent cikkében. A munka magyar részébe besegített a Direkt36, amely Magyarországról vett részt a a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nevű tényfeltáró hálózat által vezetett projektben, és már több cikket közölt magyar offshore-érintettekről.

Ennek a mostani ügynek a magyar főszereplője Erős János, aki 2002 és 2010 között az állami Magyar Fejlesztési Bankot vezette. Az osztrák főszereplő Heinrich Pecina, az egyik legismertebb osztrák üzletember, aki régóta jelen van Magyarországon jelentős befektetőként. Jelenleg a befektetőcégein keresztül az FHB Bankban, illetve a Népszabadságot, a  Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-ben van érdekeltsége. 

Az offshore-iratokból és a Falter által idézett osztrák cégpapírokból kiderül, hogy Pecina Collegia nevű magánalapítványa 2007 végén eladott egy Wintercastle nevű céget körülbelül 50 000 euróért (mintegy 15,5 millió forint) a panama bejegyzésű Garuda Group-nak. Az offshore-papírok szerint a svájci UBS banknál számlával is rendelkező Garuda tulajdonosa Erős János volt.

A Falter által idézett dokumentumok szerint később jelentős pénzmogás volt a Garuda és Pecina érdekeltségei között. 2009 júliusában a Garuda átutalt 5,4 millió eruónyi (1,6 milliárd forint) hitelt Pecina egyik cégének, a VCC Financial Information Services GmbH-nak. Néhány hónappal később azonban a VCC Financial vissza is fizette ezt az összeget, de nem a Garudának. Erős cége kérte ugyanis, hogy egy bécsi vagyonkezelőnek utalják a pénzt. 

A Falter idéz egy belső könyvvizsgálati jelentést, amely a VVC Financial tevékenységéről készült. A dokumentum szerint a Garudától történt hitelfelvétel feltűnt a könyvvizsgálóknak, akik megállapították, hogy „a könyvvizsgálók részéről a vizsgált társaságnál nem találtunk objektív pénzügyi indokot a hitelfelvételre” – áll a jelentésben.

A Falter információi szerint a Garuda-ügylet esetében pénzmosás gyanújával vizsgálódtak is az osztrák hatóságok, de ez az eljárás 2015 áprilisában egy év után eredménytelenül zárult. „Pénzmosás tekintetében büntetőjogilag releváns magatartás nem bizonyítható” – áll a lap által idézett hatósági indoklásban. A Falter újságírója a Direkt36-tal közölte, hogy a bécsi ügyészség vizsgálta az ügyet.

Az osztrák hetilap kereste azt, hogy milyen kapcsolat lehetett Pecina és Erős között. A lap felidézi, hogy 2007 nyarán – tehát a Garuda-üzlet előtti hónapokban – zajlott le az az üzleti offenzíva, amelyben az osztrák olajtársaság, az OMV megpróbálta átvenni az irányítást a Mol felett. Ennek a történetnek különböző oldalakon szereplője volt Erős és Pecina is.

Heinrich Pecina úgy volt része a történetnek, hogy az offenzíva idején átvett az orosz-magyar milliárdos Megdet Rahimkulov-tól 5,6 millió MOL-részvényt. 2007. június 25-én az osztrák üzletember bejelentette a Mol-nál, hogy cége, a Vienna Capital Partners ezzel együtt összesen a Mol-részvények 6,186 százalékát birtokolja, és még aznap továbbadta a részvényeket az OMV-nek. A Mol összesített tőzsdei értéke körülbelül 12,7 milliárd euró volt, Pecina részesedése így nagyjából 785 millió eurót ért, de az OMV számára még többet ért, írja a Falter. Egy névtelenséget kérő forrás szerint az OMV jelentősen többet fizetett Pecinának a tőzsdei árfolyamnál.

A Falter szerint Pecina ezzel nagyon jól keresett, az OMV azonban rosszul járt, mert végül a magyar kormány beavatkozott, és az osztrákoknak nem sikerült megszerezniük az iránytást a magyar olajccég felett. Ebben a visszavágásban tevékeny szerepet játszott az akkoriban Erős János által vezetett Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – emlékeztet az osztrák lap, felidézve, hogy az MFB 2007. július 2-án felvásárolt egy csomó Mol-részvényt, amivel a magyar olajcég stabilizálta tulajdonosi struktúráját és a saját részvények jelentős részét kivonta a kereskedésből.

A Falter megkérdezte Pecinától, hogy esetleg kapott-e bármi információt Erőstől az MFB készülő akciójáról (ami felvetné a tiltott bennfentes kereskedés gyanúját), az üzletember azonban azt válaszolta, hogy „a kérdés abszurd és teljesen megalapozatlan”. Erős egyik munkatársa szintén azt közölte a Direkt36-tal, hogy semmi ilyesmi nem történt.

Erős ezen a munkatársán keresztül írásban reagált a történet több más részletére is. A Garuda nevű panamai cégről azt közölte, hogy befektetésszervezés és menedzsment-tanácsadás volt a feladata, és azért vette meg a Wintercastle nevű céget Pecina alapítványától, mert egy „tervezett befektetéshez szükséges projektcég” lett volna. Erős azt írta, hogy a Garudát egy hosszúlejáratú hitelből működtette, és így ez volt a forrása annak a hitelnek is, amelyet a cég adott Pecina érdekeltségének. A projekt végül meghiúsult, és ezért fizette vissza a pénzt Pecina néhány hónappal később.

Erős nem részletezte sem azt, hogy mi lett volna a projekt, sem azt, hogy mi volt a hosszúlejáratú hitel forrása.

Bővebben írt arról, hogy milyen viszonyban van Pecinával. Mint írta, közel három étvizedes „sporttársi” kapcsolatuk van, mivel mindketten szeretnek vadászni. Erős hozzátette azonban, hogy más jelentős banki, befektetési és üzleti szereplőkkel is van hasonló kapcsolata. Állítása szerint az MFB vezetése idején nem változott a viszonya ezzel a vadászbaráti körrel, nem került hozzájuk közelebb és nem is távolodott el tőlük. Hozzátette, hogy az MFB vezérigazgatói tárgyalójában nem lőtt „magasan repülő fácánokat”, és a gemenci erdőben sem tartott vezérigazgató értekezleteket.

Erős 2010-ben, a Fidesz választási győzelme után ajánlotta fel lemondását. Erről szóló sajtótájékoztatóján közölte, az állami bank vezetése a mindenkori kormányhoz fűződő bizalmi állás. Azóta a háttérbe húzódott, és nem visel tisztséget semmilyen magyarországi cégben, és nincs információ arról sem, hogy külföldön végezne menedzseri munkát.

Pecinának régebben érdekeltségei voltak két nagy magyar vegyipari cégben, a TVK-ban és a Borsodchemben, jelenleg pedig a médiában és a bankszektorban van jelen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.