Gyárfás szerint nem tegnap, hanem sok éve írták ki a Wikipediára, hogy Kiss László nemi erőszakért ült – valójában de, tegnap írták oda

POLITIKA
2016 április 06., 08:40
comments 397

„Méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele”

mondta a 70 éves Kiss László, a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitánya, miután kiderült, hogy 1962-ben csoportos nemi erőszakért 3 évre ítélték.

Mennyit ült Kiss László?

Csakhogy a botrányt a privat-kopo.hu-val együtt kirobbantó fullank.com most azt írja, hogy az 1962 februárján elítélt Kiss László 1963-ban már az országos úszóbajnokságon harmadik lett 200 méter pillangón. (Ez volt az erős úszásneme.)

A Nemzeti Sport szerint Kiss 20,5 hónap után szabadult.

Önéletrajza szerint 1965-ben, 25 éves korában vonult vissza az aktív úszástól. Még aktív úszóként edzősködött is mellékállásban a Budai Spartacusban, majd 1965-ben főfoglalkozású edző lett.

A karrierjét tehát nem nagyon törte meg a börtönbüntetés.

Gyárfás Tamás szerint Kiss börtönbüntetése köztudott volt az uszodában

A Magyar Úszó Szövetség elnöke reggel a TV2 Mokka című műsorában adott interjút.

Elmondta, hogy tudott Kiss László előéletéről, „mint sokan mások”. Arra a kérdésre, hogy mindenki tudta-e, azt mondta:

„Hát biztos, hogy a portást nem kérdeztem meg, de ismereteim szerint, vagy a Wikipediára bárki rámegy, benne van, amit nem tegnap írtak, hanem sok évvel ezelőtt, tehát ez ismert volt, az uszodában biztosan köztudott.”

Valójában de, csak tegnap írták oda Kiss László Wikipedia-oldalára ezt az információt, miután kirobbant a botrány.

Gyárfás Tamás szerint Kiss László „a börtönben megszenvedett azért, ami tett, megérdemelten, ha úgy történt, ahogy a bírósági ítélet ezt megfogalmazta”, a bírósági ítéletnek mindenesetre eleget tett.

Gyárfás azt mondta, hogy a huszonegynéhány éves Kiss Lászlónak 1965-ben járt az esély, hogy bizonyítson, miután megbűnhődött. Számára nem az a lényeg, hogy ki áll a hírverés hátterében, hanem azon kell gondolkodni, hogy most mi a helyes lépés. Ma dönt erről a Magyar Úszó Szövetség.

„Kiss Lászlót ma szeretik, becsülik, a tanítványai felnéznek rá, tudva azt, hogy mi történt a múltban”, és bebizonyította, hogy van visszatérés – mondta Gyárfás, aki szerint magukat köpnék szemen, ha ennyi évtizeddel később, amikor már bizonyított, és a csúcson van, azt mondják, Kiss Lászlónak nincs helye közöttük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.