Agyhártyagyulladásban meghalt egy hathónapos kislány, akiről nem vett tudomást a hevesi egészségügy

Egészségügy
2016 április 07., 07:15
comments 184

Két orvost vontak felelősségre szerda délután az Egri Járásbíróságon, miután fertőző agyhártyagyulladásba belehalt Váradi Amanda, hat hónapos tarnabodi kislány. A gyerek egy nap alatt több egészségügyi intézményt megjárt januárban, de volt ahol nem fogadták, ahol igen, ott pedig félrediagnosztizálták.  

A Népszabadság szerint a védőbeszédek alapján úgy tűnt, a helyszínen "mindenki normálisnak fogadja el, hogy egy 41 fokos lázban szenvedő kisgyereket a januári hidegben, éjnek évadján keresztbe-kasul küldözgetnek fél Heves megyén anélkül, hogy bárki megvizsgálná, és megállapítaná: komoly baja van." 

A tudósítás szerint hosszas vita zajlott arról, hogy a gyerek pontosan hány nappal múlt el hat hónapos. A 39 fokos vagy azt meghaladó lázas állapot csak hat hónapos korig számít szigorú besorolásúnak, és ekkor - protokoll szerint - a körzeti orvosnak már nem kell kimennie a gyerekhez.

A hat hónapos kislányt az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézte meg, majd nem fogadták sem az egri kórház sürgősségi, sem a gyerekosztályán, mielőtt az egri orvosi ügyeleten torokgyulladással diagnosztizálták. Hiába hívta fel rá az orvos figyelmét a gyerek nagymamája, hogy súlyos lehet a baj, az orvos szúnyogcsípésnek nézte a kislány piros kiütéseit, amik pedig a fertőző agyhártyagyulladás tünetei. 

A kislány órákon keresztül utaztatták súlyos állapotban Heves megyében fel és alá. A gyereket a doktor végül hazaküldte és Amanda reggelre olyan súlyos állapotba került, hogy kórházba szállítása után meghalt. 

Az egri ügyeletes orvost a bíróság nem büntette meg, mert ugyan tévedett, de a "tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteges, csak rossz következtetésre jutott." A hevesi ügyeletest viszont, aki el se látta a beteget, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt elítélték és 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá a perköltség mellett.

A doktornő fellebbezett bűnössége megállapítása ellen, az ügyész viszont gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A tárgyalás végén Váradi Gyula, az apa azt mondta, "megnyugvást nem, de egy kis elégtételt érez, amiért legalább azt kimondták: valaki bűnös a kislánya halála miatt."

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.