Ilyen az, amikor Bernd Storck szövetségi kapitány megtapasztalja, milyen minőségű munka folyik a magyar futballakadémiákon

futball
2016 április 08., 10:34
comments 326

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint csoda, hogy a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, a 

„magyar focinak ugyanis egyszerűen nincs meg a hátországa”.

A német edző azután kezdte el fejtegetni a magyar utánpótlás katasztrófális helyzetét a Nemzeti Sportban, hogy szembesítették azzal: az U-21-es válogatott Európa-bajnoki selejtezőn Izraelt (0-0) és Albániát (1-2) sem győzte le március végén.

Storck először azt hozta fel, hogy az utánpótlás válogatott 18-as keretéből mindössze nyolc játékos lép pályára a csapatában rendszeresen. (Nem a Barcelonáról vagy a Bayern Münchenről beszélünk, hanem zömében magyar klubokról. Még a Puskás Akadémiában is rendszeres, hogy mindössze egy saját nevelésű fiatal van a pályán. Miközben Orbán Viktor kedvenc csapata az összevásárolt játékosokkal is kieső helyen áll.) Storck szerint így nem lehet elvárni, hogy az utánpótlás válogatottak a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. 

„Azt is látni kell, hogy milyen képzettséggel érkeznek a játékosok a válogatotthoz. Nem tudnak négy nap alatt két mérkőzést lejátszani, mert nincsenek abban az állapotban. Panaszkodnak aztán, hogy nem bírják. Izomfájdalmak, sérülések gyötrik őket. Ezek a tények.”Storck szerint az U-21-es csapat tagjai Izrael ellen keveset nyújtottak, hiányzott belőlük a küzdeni akarás. Albánia ellen vezettünk ugyan, de csak hatvan percig bírták a tempót a magyar fiatalok. 

A szövetségi kapitány szerint nem csak erőnléti, hanem mentális gondok is vannak. Storck ugyanis több fiatalt is meghívott a felnőtt válogatottba, hogy a nagyokkal gyakoroljanak. Ők aztán innentől kezdve már megsértődtek, ha csak az utánpótlás válogatottban számítottak rájuk legközelebb, mert már nagyválogatottnak tartották magukat. Volt, aki vissza is utasított meghívót emiatt. 

Storck megjegyezte azt is, hogy sokan képtelenek a feladatukra összpontosítani. „Az egyik a repülőn hagyja az útlevelét, a másik elfelejti elhozni a cipőjét a mérkőzésre. Fegyelmezetlenek, figyelmetlenek, nem hajlandók cipelni a táskát, mondván, ők már nagyválogatottak. Ilyet egyszerűen nem engedhet meg magának egy válogatott játékos”.

Nagyon itt az ideje, hogy a köztévén végre megismerjük, milyen munka folyik a Puskás Akadémián. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.